Αποκριά σημαίνει η προετοιμασία του ανθρώπου για να υποδεχθεί το Πάσχα και την Ανάσταση. Η περίοδος της Αποκριάς θεωρείται περίοδος εκτόνωσης, μια περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος ξεφεύγει, από την καθημερινότητά του και εξωτερικεύει τα θέλω του με την βοήθεια της μεταμφίεσης.
Το καρναβάλι στην Ελλάδα γίνεται με μασκαράδες, γλέντια, χορούς, σάτιρα και διάφορα ήθη και έθιμα κάθε τόπου.
Μερικά από αυτά είναι:
Ø Στο Γαλαξίδι συναντάμε τα Αλευρομουντζουρώματα.
Ένα έθιμο γεμάτο χρώμα και διασκέδαση. Το έθιμο αυτό κρατεί για αιώνες στο νομό Φωκίδας καθώς με αυτό τον τρόπο οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν τις οικογένειες τους.
Ø Στο Σόχο Θεσσαλονίκης εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι.
Με στολές και κουδούνια χορεύουν σε πλατείες και στους γύρω δρόμους.
Ø Στο νομό Καρδίτσας συναντάμε την Χάσκα.
Λαμβάνει χώρα στο αποχαιρετιστήριο δείπνο της Αποκριάς και σηματοδοτεί την έναρξη του Αναστάσιμου Δείπνου, “ με αυγό κλείνω το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αυγό το ανοίγω το βράδυ της Ανάστασης…”
Αλευρομουντζουρώματα…
Το πιο πολύχρωμο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας
Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε και τα διάφορα έθιμα ανά την Ελλάδα έχουν την τιμητική τους. Ένα από αυτά είναι και το Αλευρομουντζούρωμα.
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: https://www.google.com/search?q=%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%96%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk026X4J-ztjtWu_IyQyLEyeYSp-fNg:1614244783112&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjLvYK32oTvAhUEwQIHHdJaDPkQ_AUoAXoECAYQAw&biw=1920&bih=938#imgrc=oxaszDajWwdjfM
Το ιδιαίτερα διασκεδαστικό έθιμο του αλευρομουντζουρώματος λαμβάνει χώρα στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα. Κάτοικοι και τουρίστες μετατρέπονται σε αλευρομαχητές και με πολεμοφόδια το χρωματιστό αλεύρι επιδίδονται επί ώρες σε επικές μάχες που ξεκινούν το μεσημέρι στο λιμάνι.
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: https://www.google.com/search?q=%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%96%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk026X4J-ztjtWu_IyQyLEyeYSp-fNg:1614244783112&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjLvYK32oTvAhUEwQIHHdJaDPkQ_AUoAXoECAYQAw&biw=1920&bih=938#imgrc=Sv51Clnb0_-00M&imgdii=je2TUWMjyAa0mM
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όταν οι παλιάτσοι των ιππόδρομων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους.
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: https://www.google.com/search?q=%CE%91%CE%9B%CE%95%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%96%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%A9%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk026X4J-ztjtWu_IyQyLEyeYSp-fNg:1614244783112&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjLvYK32oTvAhUEwQIHHdJaDPkQ_AUoAXoECAYQAw&biw=1920&bih=938#imgrc=nPHVQ2vF3aP-1M&imgdii=2Oaubey3IGO7XM
Διασκεδάστε λοιπόν και εσείς με το έθιμο του αλευρομουντζουρώματος με τα παιδιά σας και μοιραστείτε στιγμές χαράς και γέλιου!
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι τα εξής υλικά:
· Αλεύρι
· Κιμωλία ή χρυσόσκονη
· Παλιά ρούχα
Και καλή διασκέδαση !!!!
Κουδουνοφόροι
Σόχος Θεσσαλονίκης
Πηγή
φωτογραφίας: https://www.google.com/search?q=%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%94%CE%9F%CE%A5%CE%9D%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%99+%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%94%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%91&tbm=isch&ved=2ahUKEwjb297m3oTvAhUHuKQKHUAFA-gQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%94%CE%9F%CE%A5%CE%9D%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%99+%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%94%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%91&gs_lcp=CgNpbWcQDFAAWABgyvkCaABwAHgAgAEAiAEAkgEAmAEAqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ei=RHA3YNupOIfwkgXAiozADg&bih=938&biw=1920&client=firefox-b-d#imgrc=BqDmGB_4GLLm8M
Οι κουδουνοφόροι είναι ένα δρώμενο που συνδέεται με την εφορία της γης και τελείται την περίοδο της αποκριάς με αποκορύφωμα το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.
Έθιμο πανάρχαιο που είχε σχέση με την γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Το έθιμο των Σοχικών και η φορεσιά αποτελεί προσωπική φροντίδα των κατοίκων. Ο Σοχικός συμμετέχει στην γιορτή αυτή από την ηλικία των 2 ετών έως και τα βαθιά γεράματα.
Βασικό στοιχείο της στολής του κουδουνοφόρου είναι τα κουδουνάκια. Οι κουδουνοφόροι φορούν τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο τους το σώμα και χορεύουν σε πλατείες και δρόμους.
Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν τα καπέλα των κουδουνοφόρων, να τα φορέσουν και να χορέψουν στους ρυθμούς της αποκριάς αναπαριστώντας το έθιμο.
Υλικά:
· Χαρτόνι
· Γκοφρέ χαρτί
· Κόλλα
· Ψαλίδι
· Κουδουνάκια
Εκτέλεση:
Παίρνουμε ένα χαρτόνι σε ότι χρώμα θέλουμε και το κάνουμε ένα κώνο ώστε να το προσαρμόσουμε στο κεφαλάκι του παιδιού.
Παίρνουμε γκοφρέ σε διάφορα χρώματα και το κόβουμε σε λωρίδες.
Ύστερα βάζουμε κόλλα και το παιδί κολλά τις λωρίδες πάνω στο καπέλο.
Στο τέλος προσθέτει και τα κουδουνάκια και φορώντας το χορεύει στο ρυθμό της μουσικής και η διασκέδαση ξεκινά!
Η ΧΑΣΚΑ
Πηγή φωτογραφίας https://images.app.goo.gl/aC5CGN9XTfbbpSTp8
Η “χάσκα” ή ο “χάσκας”, είναι αποκριάτικο έθιμο που τηρείται κατά κύριο λόγο στις περιοχές της Μακεδονίας την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ή την πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Σε έναν λεπτό πλάστη, δένεται κλωστή στην μια άκρη της οποίας κρέμεται ένα ξεφλουδισμένο αυγό. “Με αβγό κλείνει το στόμα το βράδυ της αποκριάς, με αβγό ανοίγει την Ανάσταση” λέει η λαϊκή σοφία. Ο πατριάρχης της οικογένειας (πατέρας, παππούς κτλ) κάθεται στο κέντρο ή στην περιφέρεια ενός κύκλου που αποτελείται από τα νεότερα μέλη της οικογένειας και περνάει πάνω από τα κεφάλια τους την χάσκα καθώς οι νεαροί συμμετέχοντες προσπαθούν με το στόμα μόνο και δίχως να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους να πιάσουν το αυγό!
Η διαδικασία του εθίμου είναι διασκεδαστική γιατί δεν
είναι εύκολο να πιάσει κάποιος το αβγό. Όποιος το «χάψει» θεωρείται ο τυχερός
και εκτός του ότι τρώει το αβγό παίρνει και επί πλέον ένα έπαθλο.
Στο τέλος ζητούσαν συγχώρεση ο ένας από
τον άλλον και οι μικρότεροι ασπάζονταν τα χέρια των μεγαλύτερων της οικογένειας
(παππούς,πατέρας ,νονός) και εύχονταν καλή σαρακοστή και καλή Ανάσταση.
Αξιοπρόσεκτη στο έθιμο είναι για μια ακόμη φορά η χρήση
του αβγού. Σε πολλούς λαούς το αβγό αποτελεί το σύμβολο της ζωής και της
δημιουργίας. Από το αβγό αρχίζει μια νέα ζωή.
Σε ορισμένα μέρη της πατρίδα μας, το
βράδυ της τελευταίας ημέρας της Αποκριάς κυλούν πάνω στο τραπέζι ένα αβγό
ευχόμενοι «όπως κυλάει το αβγό να κυλίσει εύκολα και η Σαρακοστή».
Για να ζωντανέψουμε και εμείς στο σπίτι αυτή την διασκεδαστική παράδοση θα χρειαστούμε:
· βρασμένα αυγά,· κλωστή
· τον πλάστη μας
και πολύ όρεξη για παιχνίδι !!!