Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΦΟΒΟΣ


Ο φόβος, όπως όλα τα συναισθήματα είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μπορεί να εμφανισθεί στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο φόβος εμφανίζεται μπροστά σε ερεθίσματα που μπορεί να θεωρηθούν άγνωστα ή καινούρια και να αποτελέσουν μία μελλοντική απειλή.

Το συναίσθημα του φόβου είναι αναγκαίο γιατί βοηθάει τα παιδιά να αποφύγουν σημαντικούς κινδύνους για την εξασφάλιση της ακεραιότητάς τους.

Πολλές φορές, τα παιδιά μπορεί να φοβούνται φανταστικά πράγματα καθώς  σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν την γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως γονείς και εκπαιδευτικοί είναι αρχικά να ακούσουμε το παιδί με προσοχή και να το βοηθήσουμε να εκφράσει τι σκέφτεται και τι νιώθει.

Ακόμα, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι, να εξηγούμε με απλά λόγια στο παιδί τι πραγματικά συμβαίνει και τι όχι. Επίσης, σε αυτήν την ηλικιακή φάση, πολλοί φόβοι είναι αποτέλεσμα μιμητικής συμπεριφοράς των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του πρέπει να δείξουμε και εμείς οι ίδιοι με τη δική μας συμπεριφορά ότι δεν θεωρούμε απειλητικό το φοβικό ερέθισμα.

Σε περίπτωση που παρατηρούμε ότι ο φόβος του παιδιού παραμένει, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ
 ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου