Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ !








Oι ημέρες που θα ακολουθήσουν μας αναγκάζουν να μείνουμε με τα παιδιά  πολλές ώρες στο σπίτι. Στο ερώτημα  «Τι θα κάνω όλη μέρα;» ίσως θα πρέπει να τους κεντρίσετε λίγο τη φαντασία. Μπορείτε να παίξετε μαζί τους  ή να δημιουργήσετε κατασκευές που θα τα αποφορτίσουν από την ρουτίνα και την ανία. Μια σειρά δραστηριοτήτων θα τα διασκεδάσει  και συγχρόνως θα αξιοποιήσει  εποικοδομητικά τον χρόνο τους. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι να χρησιμοποιήσετε την τηλεόραση ή το διαδίκτυο για να απασχολήσετε το παιδί σας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
1.       Για αρχή μπορείτε να φτιάξετε ένα ημερολόγιο για τις μέρες που θα είσαστε στο σπίτι, να το διακοσμήσουν όπως θέλουν τα ίδια και να διαλέξετε μαζί τι δραστηριότητες θα κάνετε κάθε μέρα. Έτσι θα καταφέρετε να οργανώσετε σωστά τον χρόνο σας και  τα παιδιά θα γνωρίζουν και θα περιμένουν με ανυπομονησία την κάθε δραστηριότητα
2.     Μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας τα αγαπημένα τους γλυκίσματα όπως μπισκότα, κέικ και cake pops. Βρείτε συνταγές που απευθύνονται σε  παιδιά της ηλικίας τους. Φτιάξτε ζυμάρι και δώστε το να ζυμώσουν και να εξασκήσουν την λεπτή τους κινητικότητα .

3.     Διοργανώστε έναν μικρό διαγωνισμό χορού και ορίστε ένα έπαθλο για μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
4.     Παίξτε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και κρύψτε αντικείμενα σε όλο το σπίτι.

5.     Διαβάστε με τα παιδιά σας το αγαπημένο τους παραμύθι ,μετά διαλέξτε  ρόλους και παίξτε με θεατρικό παιχνίδι το παραμύθι ξανά από την αρχή με πρωταγωνιστές εσάς τους ίδιους. Ενδιαφέρον θα είχε να αλλάζετε τους ρόλους κάθε φορά για να γίνεται ακόμα πιο διασκεδαστικό.
6. Φτιάξτε με τα παιδιά σπιτική πλαστελίνη και αφήστε τα να πειραματιστούν και να αναπτύξουν την φαντασία τους .

Συνταγή για σπιτική πλαστελίνη :

Υλικά:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα αλάτι
1 1/2 κούπα βραστό νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας κρεμόριο ή αλλιώς ξινό.

 Εκτέλεση:
 Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και το κρεμόριο σε ένα μπολ
 Προσθέστε το λάδι, το χρώμα (αν θέλετε να κάνετε μόνο ένα χρώμα) και το    βραστό νερό σε ένα γυάλινο δοχείο, ανακάτεψε τα καλά και προσθέστε τα στα υπόλοιπα υλικά
Θα πρέπει να βιαστείτε σε αυτή τη φάση γιατί το νερό πρέπει να μπει στα στεγνά υλικά καυτό. Κρατήστε τα παιδιά μακριά από αυτή τη διαδικασία.
Ανακατέψτε τα καλά με κουτάλι (για να μην καείτε) μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να μοιάζουν με ζύμη.
Μόλις ανακατευτούν καλά και κρυώσει λίγο αρχίστε να ζυμώνετε με τα χέρια. Μετά βάλτε τη ζύμη στο πάγκο.
Αν θέλετε τώρα μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε 3 μπάλες και να βάλετε διαφορετικό χρώμα σε κάθε μια. 4 σταγόνες περίπου αρκούν.
Βάλτε λαδόκολλα στον πάγκο και ζυμώστε εκεί για να μη κολλήσει και να μη λερώσουν τα χρώματα
Όσο περισσότερο ζυμώνεται το μίγμα τόσο πιο απαλό και γυαλιστερό γίνεται και αυτό είναι που θέλουμε. Ζύμωσε και ξαναζύμωσε, γύμνασε τα χέρια σου μέχρι να έχει μορφή Playdough και όχι ζύμης.
Αν η ζύμη είναι κολλώδης πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να έχει μια απαλή υφή
Έτοιμο! Ώρα να παίξετε! Μπορείτε να αποθηκεύσετε την πλαστελίνη σε βαζάκια ή αεροστεγή δοχεία και τάπερ για να μην παίρνει αέρα και για να κρατήσει πραγματικά για πολύ καιρό!
(πηγή :e-mama.gr)
7.    Φτιάξτε μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά. Κουτιά από γάλα, δημητριακά,       ρολό χαρτί και ότι άλλο βρεθεί που μπορεί να σας κάνει δημιουργικούς.
8.    Ψάξτε και βρείτε φωτογραφίες από τα παιδικά σας χρόνια καθώς και φωτογραφίες των παιδιών σε μικρές ηλικίες. Συζητήστε μαζί τους και συγκρίνετε τι κάνατε εσείς όταν ήσασταν παιδιά με το τι κάνουν τα ίδια τώρα, όπως ποια παιχνίδια παίζατε , τι φαγητά σας άρεσαν κ.τ.λ.
9.    Κολλήστε χαρτί του μέτρου στον τοίχο σας και αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν έναν μεγάλο πίνακα ζωγραφικής!  Μπορείτε να διοργανώσετε και μια έκθεση ζωγραφικής στο τέλος της εβδομάδας  με τα έργα που θα έχουν κάνει τα παιδιά και εκθέστε τα μέσω φωτογραφιών στους συγγενείς και στους φίλους σας!
10.                       Βάλτε σε ένα μεγάλο τραπέζι αφρό ξυρίσματος και αφήστε τα να παίξουν με αυτό!
 Αρέσει ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες!

11. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια!Η ενασχόληση των παιδιών με τα επιτραπέζια παιχνίδια συντελεί στην συγκέντρωση, τη συνεργασία, την ακολούθηση κανόνων και ταυτόχρονα στην εμπλοκή τους με μαθηματικές και γλωσσικές δραστηριότητες αλλά και στην ψυχαγωγία όλης της οικογένειας.

12. Φουσκώστε ένα μπαλόνι και προσπαθήστε να μην το αφήσετε να πέσει κάτω!

13. Παίξτε μαζί τους τον γνωστό και αγαπημένο από τα δικά μας παιδικά χρόνια μαξιλαροπόλεμο. Χωριστείτε σε δύο ομάδες και διασκεδάστε όλοι μαζί. Αυτό θα τα βοηθήσει να βγάλουν όλη τους την ενέργεια!

1
4. Φτιάξτε με τα παιδιά σας ένα παραμύθι. Αφήστε τα να εικονογραφήσουν την κάθε του σελίδα. Δημιουργήστε εξώφυλλο και οπισθόφυλλο. Στο εξώφυλλο στην θέση του συγγραφέα και του εικονογράφου βάλτε τα ονόματά τους και ορίστε το δικό σας όνομα ως υπεύθυνη γενικής επιμέλειας. Θα είναι το δικό σας οικογενειακό παραμύθι !

1
5. Ακούστε παραμύθια από CD . Υπάρχουν πολλά στο εμπόριο με νέα και πιο κλασσικά παραμύθια.

16. Παίξτε με τα μεγαλύτερα παιδιά σας όνομα, ζώο ή πράγμα. Μπορείτε με τα μικρότερα που δεν μπορούν να γράψουν να βρίσκετε τις λέξεις προφορικά.


17. Εξερευνήστε την Ακρόπολη ψηφιακά και άλλα κλασσικά μνημεία  της  χώρας μας όπως
 
Αξιοποιήστε δημιουργικά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το tablet σας και περιηγηθείτε στα πιο σημαντικά μνημεία. Η μουσειακή αγωγή ξεκινά από την προσχολική ηλικία και η επαφή και εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.
18. Βρείτε πειράματα που ταιριάζουν στην ηλικία των παιδιών όπως ποια υλικά επιπλέουν και ποια βυθίζονται; Διαλύονται όλα τα υγρά μέσα στο νερό; κ.τ.λ.
19.                       Μπορείτε να επισκεφθείτε, το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και να απολαύστε online, μαζί με τα παιδιά σας, την «Ωραία Κοιμωμένη» και τον «Τσάρο με τη μακριά γενειάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, τον «Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη και τον «Δον Κιχώτη» του Σταύρου Τσακίρη. 
 
20.                       Διαβάστε και ακούστε online  παραμύθια στο διαδίκτυο (https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramithia-istories-online/)

Καλή σας διασκέδαση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου