Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΑΡΘΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ


Αγαπητοί γονείς,
    Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση παγκόσμιας πανδημίας που ακούει στο όνομα κορονοϊός. Συμβαίνουν αλλαγές στην καθημερινότητα της οικογένειας καθώς τα σχολεία είναι κλειστά, οι γονείς παραμένουν σπίτι και επικρατεί, κλίμα ανησυχίας. Αυτό σε συνδυασμό με την μείωση της κοινωνικής ζωής της οικογένειας προκαλεί άγχος και ερωτηματικά στα παιδιά μας.
·       Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στην προσχολική ηλικία τα συναισθήματα των παιδιών καθορίζονται από τα συναισθήματα εκείνων που τα προσέχουν. Επομένως εάν αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης δημιουργείται ένα κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας για τα παιδιά. Οπότε είναι απαραίτητο να παραμένετε ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί.
·        Τα παιδιά μπορεί να θέλουν να σας μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους και να έρθετε αντιμέτωποι με δύσκολες ερωτήσεις. Επιτρέψτε στα παιδιά να εκφραστούν και καθησυχάστε τα για την υγεία της οικογένειας τους.

Πως μιλάμε στα παιδιά για τον COVID-19;
Έχοντας προηγουμένως ενημερωθεί και οι ίδιοι από αξιόπιστες πηγές μιλάμε στα παιδιά για τον ιό με ψυχραιμία, αποφεύγοντας να τους μεταδώσουμε τους φόβους  μας.
·         Σε γλώσσα απλή και κατανοητή, αντίστοιχη της ηλικίας τους, εξηγούμε στα παιδιά τι είναι ο κορονοιός. Για παράδειγμα, τον περιγράφουμε σαν μια μορφή γρίπης ή κρυολογήματος ή πιο απλά σαν ένα μικρόβιο και εξηγούμε στα παιδιά πως μπορούμε να το κολλήσουμε. Τους επισημαίνουμε πως το ευτυχές είναι, ότι πολύ λίγα παιδιά έχουν αρρωστήσει, και από αυτά η πλειοψηφία αποτελούν ελαφρές περιπτώσεις.
·         Δεδομένου ότι στη προσχολική ηλικία το πιο σημαντικό είναι η αίσθηση της ασφάλειας εξηγούμε στα παιδιά πως ούτε τα ίδια ούτε εμείς κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε σοβαρά. Χωρίς να ωραιοποιούμε την κατάσταση, αλλά ούτε και να τρομάζουμε τα παιδιά εξηγούμε πως από αυτή την ασθένεια κινδυνεύουν περισσότερο οι ευπαθείς ομάδες (άρρωστοι άνθρωποι και ηλικιωμένοι).
·         Λέμε επίσης πως ακόμα και αν κάποιος νοσήσει δε σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει καλά, αποφεύγοντας να αναφερθούμε στο ενδεχόμενο μακροχρόνιας νοσηλείας ή και θανάτου ατόμων που νοσούν. Περιορίζουμε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και ειδήσεις από την τηλεόραση. Οι ειδήσεις γύρω από τον ιό μπορεί να τα τρομάξουν.
·         Γενικότερα μιλάμε στα παιδιά για αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και όχι για σενάρια που αναφέρονται στην εξέλιξη του ιού.
·          Μιλώντας στα παιδιά για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τα παιδιά θα νιώσουν ότι έχουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης και δε θα ανησυχούνε τόσο.
·          Βοηθάμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι για την ασφάλεια τους, και η παραμονή στο σπίτι είναι για την προστασία τους. Αναφερόμαστε έτσι στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν και εξηγούμε πως για κάποιο διάστημα πρέπει να αποφεύγουμε κυρίως τους κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, όπως επίσης και τη συναναστροφή με ευπαθείς ομάδες, δεδομένου ότι αυτές κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν τον ιό.
·          Μετά το πέρας της συζήτησης φροντίζουμε να καταπιαστούμε με ευχάριστες δραστηριότητες, περνώντας στα παιδιά το μήνυμα πως η ανησυχία δε θα μας ακινητοποιήσει. Κρίνεται επίσης σημαντικό να ενημερώσουμε και τα άτομα του κοντινού μας περιβάλλοντος για τον τρόπο που μιλήσαμε στα παιδιά για τον ιό, ούτως ώστε και εκείνα να ακολουθήσουν αντίστοιχη τακτική.
Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να τηρείτε σταθερές ώρες ύπνου, φαγητού και δραστηριοτήτων. Αποφεύγοντας τη συχνή και υπερβολική έκθεση των παιδιών στις οθόνες μέσα στην ημέρα προωθούμε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και δημιουργικής απασχόλησης. Παράλληλα δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του σπιτιού και άλλες σε υπαίθριο, αλλά όχι πολυσύχναστο χώρο εκτονώνουν και ενισχύουν με ευχάριστο τρόπο τη ψυχοσυναισθηματική και σωματική τους ανάπτυξη.
Κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες έχει μεγάλη σημασία η οικογενειακή συνοχή. Μπορείτε δηλαδή να εκμεταλλευτείτε θετικά τις συνθήκες περνώντας αρκετό χρόνο με τα παιδιά σας και συσφίγγοντας τους οικογενειακούς δεσμούς. Έτσι και αυτά θα νιώσουν ασφάλεια. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν το δώρο του χρόνου περνώντας τον με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωή μας.
  Για περαιτέρω πληροφορίες, είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα επικοινωνίας των σταθμών: 210.8000832, 210.8077137, 210.8018864.
                             
  Με εκτίμηση,                                                                 
  Οι ψυχολόγοι των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κηφισιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου