Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΘΕΜΑ: Για μια καλύτερη ζωή, θέλω την γη μου καθαρή - Προστασία θαλασσών και ακτών!


 

 

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Η γοργόνα Αρσινόη και οι φίλοι της

 

https://we.tl/t-35Mhb8lRf8

 

 

 

 

ΠΕΙΡΑΜΑ

 

 

Η μόλυνση των θαλασσών προκύπτει αποκλειστικά από τον άνθρωπο. Μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας μιλώντας τους για την προστασία των θαλασσών και των ακτών. Συζητάμε μαζί τους, τους τρόπους με τους οποίους η ανθρώπινη δραστηριότητα μολύνει τις θάλασσες και για το πως μπορούμε να τους αποφύγουμε.

 Τα παιδιά, παροτρύνοντας τα, μπορούν να αναφέρουν αυτά που μπορούν τα ίδια να κάνουν, όπως το να μην πετούν σκουπίδια στις παραλίες και να προτρέπουν και τους δικούς τους να κάνουν το ίδιο.

Μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό και εύκολο πείραμα ώστε να βοηθήσουμε τα μικρότερα παιδιά να κατανοήσουν ότι η ζημιά που προκαλείται στη θάλασσα, μολύνοντας την, είναι κάποιες φορές ανεπανόρθωτη.

Μέσα σε μια λεκάνη με καθαρό νερό  ρίχνουμε μικρά πλαστικά ψαράκια. προσθέτουμε λάδι (παρατηρούμε ότι δεν διαλύεται στο νερό, όπως και οι πετρελαιοκηλίδες!), κομμάτια από σακουλάκια, πλαστικό και διάφορα άλλα μικροσκουπίδια. Τα αφήνουμε να παρατηρήσουν......

Είναι το ίδιο καθαρό με πριν; Πώς είναι η εμφάνιση του; Τα σκουπιδάκια  και το λάδι κολλάει πάνω στα ψαράκια;;;

Προτρέπουμε τα παιδιά να βρουν τρόπους να καθαρίσουν το νερό.

να μαζέψουν τα σκουπίδακια, να βγάλουν το λάδι. Μετά από προσπάθειες θα διαπιστώσουν ότι το νερό δεν θα είναι ποτέ τόσο καθαρό όσο ήταν στην αρχή!

Είναι καθήκον μας να κρατάμε τις θάλασσες και τις ακτές.. πάντα καθαρές!

 

 






 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

 

 

ΥΛΙΚΑ: ΧΑΡΤΟΝΙ, ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΙ, ΤΕΜΠΕΡΕΣ, ΚΟΛΛΑ, ΨΑΛΙΔΙ

 

 

Συζητάμε για τις καθαρές και τις βρώμικες θάλασσες και τις διαφορές τους. Μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά διάφορες εικόνες και βίντεο με καθαρούς και μολυσμένους βυθούς και ακτές για να καταλάβουν τη διαφορά.

Χωρίζουμε το χαρτόνι στη μέση με μια γραμμή.

Ζωγραφίζουμε στο χαρτόνι έναν βυθό και στο μισό βάζουμε χαρούμενα ψαράκια , όμορφα χρώματα και καθαρή ακτή . Στον άλλο μισό βάζουμε λυπημένα ψαράκια , διάφορα σκουπιδάκια που έχουμε όπως χαρτί και πλαστικό και μπορούμε να ζωγραφίσουμε πετρελαιοκηλίδες. Έτσι τα παιδιά θα δημιουργήσουν και θα κατανοήσουν ακόμα καλύτερα τη διαφορά της καθαρής και της μολυσμένης θάλασσας.



 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου