Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Καλοκαιρινά παιχνίδια για απασχόληση του παιδιού στο σπίτι και στην παραλία


Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που το παιδί περνά όμορφες στιγμές με τους γονείς και τα αδέρφια του λόγω του ότι είναι ο μήνας των διακοπών .Παρακάτω προτείνονται κάποια παιχνίδια που μπορεί να παιχτούν από όλα τα μέλη μιας οικογένειας για τη ψυχαγωγία .

 

1)Τα μπαλόνια

Υλικά :

·         Πολύχρωμα μπαλόνια

·         Μουσική

Κανόνες παιχνιδιού: Οι παίχτες δένουν στον αστράγαλό τους από ένα μπαλόνι. Κατά τη διάρκεια που παίζει η μουσική ο κάθε παίχτης προσπαθεί να σκάσει το μπαλόνι του αντιπάλου του. Νικητής είναι αυτός που θα παραμείνει με το μπαλόνι στον αστράγαλό του και ενώ οι υπόλοιποι παίχτες που χάνουνε έχουνε σπασμένα μπαλόνια.

 

2)Το καπέλο

Υλικά:

·         Διάφορα καπέλα

Μουσική

Κανόνες παιχνιδιού: Ένας παίχτης είναι υπεύθυνος για την παύση της μουσικής και την αντίστοιχη αναπαραγωγή της. Οι υπόλοιποι παίχτες κάνουν έναν μεγάλο κύκλο και φοράνε από ένα καπέλο. Επιλέγεται ένας παίχτης να μην φοράει καπέλο. Όσο η μουσική παίζει οι παίχτες χορεύουν και ο παίχτης που δεν φοράει καπέλο προσπαθεί να <<κλέψει>> το καπέλο από κάποιο συμπαίκτη του. Όταν η μουσική σταματήσει ο παίχτης που δεν φοράει καπέλο χάνει και αφαιρείται από ένα καπέλο από κάποιον συμπαίκτη του. Νικητής είναι ο παίκτης που θα μείνει με το καπέλο.

 

3)Το δώρο

Υλικά:

·         Ένα μικρό δώρο

·         Φύλλα εφημερίδας ή περιοδικό

 

Κανόνες παιχνιδιού: Ένας ενήλικας αγοράζει ένα μικρό δώρο όπως ένα μικρό αυτοκινητάκι , μια μικρή κούκλα , μια μικρή μπάλα , κάποιες αγαπημένες καραμέλες και το τυλίγει με φύλλα από εφημερίδα ή κάποιο περιοδικό.

Οι παίχτες δημιουργούν έναν  κύκλο. Ένας παίχτης είναι υπεύθυνος για την παύση και την αναπαραγωγή της μουσικής. Όταν η μουσική παίζει ο ένας δίνει το δώρο στον συμπαίκτη του. Όταν η μουσική σταματήσει , καλείται ο παίκτης που κρατάει το δώρο να ξετυλίξει ένα φύλλο από την εφημερίδα. Η μουσική ξεκινάει ξανά και οι παίχτες δίνουν ο ένας στον άλλο το δώρο. Νικητής είναι αυτός που θα ξετυλίξει το τελευταίο φύλλο όπου και κρατά το δώρο.

 

4) Πετροκοχυλοκουβαλητές

Υλικά:

·         Πέτρες

·         Κοχύλια

·         Δύο κουβαδάκια

Χώρος διεξαγωγής: εξωτερικός, πιθανότερος χώρος η παραλία

Κανόνες παιχνιδιού:  Οι παίχτες χωρίζονται σε δύο ομάδες. Μπροστά  τους έχουν οι μεν βότσαλα, πέτρες και οι δε κοχύλια. Από τη στιγμή που ξεκινά ο χρόνος , ο πρώτος παίχτης της κάθε ομάδας πρέπει να πάρει ένα αντικείμενο της ομάδας του και να το μεταφέρει στο κουβαδάκι που είναι απέναντι, σε μορφή σκυταλοδρομίας. Μόλις το αφήσει πρέπει να επιστρέψει στην ομάδα για να πάει ο επόμενος παίχτης. Νικήτρια ομάδα είναι η ομάδα που θα μεταφέρει πρώτη όλα τα αντικείμενα στο κουβαδάκι της.

 

5) Οι μικροί ψαράδες

Υλικά:

·         Κουβαδάκι

·         Φτυαράκι

·         Πετσέτα

·         Νερό

·         Πλαστικά γράμματα και αριθμοί

·         Άλλα αντικείμενα από την καθημερινότητα του παιδιού

 

Χώρος διεξαγωγής: η παραλία ή πισίνα

Το παιδί γεμίζει με νερό το κουβαδάκι του και βυθίζει μέσα γράμματα, αριθμούς ή άλλα μικρά αντικείμενα. Αρχίζει να ψαρεύει με το φτυαράκι του όλα τα αντικείμενα και να τα τοποθετεί ένα ένα στην πετσέτα. Ονοματίζει κάθε φορά το αντικείμενο που ψαρεύει.

 

6) Τρίλιζα στην άμμο

Υλικά:

·         Κοχύλια

·         Βότσαλα

·         Μικρά ξύλα ή φύκια

 

Σχηματίζετε με τα ξύλα ή τα φύκια ( ακόμα και με τα δάκτυλά σας ) το σχήμα της τρίλιζας στην άμμο. Διαλέγετε ανάμεσα από βότσαλα ή κοχύλια ποιο θα είναι το σύμβολο της ομάδας σας και ποιο της αντίπαλης. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε το σκορ σε έναν πίνακα!

 

7) Γκολφ στην άμμο

Υλικά:

·         Μπαλάκια του τένις ή μικρές πλαστικές μπαλίτσες

·         Ξύλα που μπορείτε να βρείτε στην παραλία για μπαστούνια

 

 

Σκάψτε και ανοίξτε τρύπες στην άμμο. Αυτός που θα βάλει την μπάλα στην τρύπα είναι ο νικητής. Παραλλαγή αυτού του παιχνιδιού θα μπορούσε να είναι το μπόουλινγκ στην άμμο.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου