Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

"ΘΥΜΟΣ" - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

                                      Θυμός

 

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα όπως όλα τα άλλα, όπως η αγάπη, η χαρά, η λύπη και είναι φυσιολογικός και πολύ σημαντικός. Διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλος φωνάζει,  άλλος κλαίει, άλλος απομονώνεται. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον θυμό μας μέσα από διάφορες δραστηριότητες, παιχνίδια και   τακτικές. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να μπορέσει ένα παιδί να διαχειριστεί το θυμό του, είναι να μοιραστεί  με την οικογένειά του το λόγο για τον οποίο νιώθει έτσι, αποζητώντας πάντα τη λεκτική επιβράβευση αλλά και τη σωματική επαφή (αγκαλιά).

 

 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ

ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

 

 

Τεχνικές διαχείρισης θυμού:

 

Τεχνική της μικρής χελώνας

 Ξεκινάμε λέγοντας αρχικά την ιστορία της:

 

«Το μικρό χελωνάκι, κάθε φορά που πήγαινε στο σχολείο έμπλεκε σε καβγάδες με τα άλλα μικρά χελωνάκια,  που το πείραζαν και το χτυπούσαν. O δάσκαλος το τιμωρούσε. Μια μέρα συνάντησε τη μεγάλη χελώνα, η οποία του είπε πως η απάντηση στο πρόβλημά του ήταν το καβούκι του. το συμβούλεψε να κρύβεται στο καβούκι του κάθε φορά  που θύμωνε, μέχρι να αισθανθεί καλύτερα. το χελωνάκι εφάρμοσε τη συμβουλή της χελώνας και όλα βελτιώθηκαν, σταμάτησε τους καυγάδες,  ο δάσκαλος δεν το  μάλλον ναι πια και άρχισε να του αρέσει το σχολείο.»

 

                                         

 

Πηγή: https://eidikospaidagogos.gr/paixnidia-diaxeirisi-thymou/?fbclid=IwAR3nU2qe9cwh2V52dsBvAO2kiRuUrg_LY-uy4pnuatezEl7Kexf7Lvg4eXk


Αφού λοιπόν πούμε την ιστορία στα παιδιά μπορούμε να τους εξηγήσουμε πως η μικρή χελώνα μπορεί να βοηθήσει και τα ίδια, αφού κάθε φορά που θα νιώθουν έντονα το συναίσθημα του θυμού, θα μπορούν να φανταστούν πως είναι και τα ίδια χελωνάκια, να κουλουριαστούν μαζεύοντας το σώμα τους και καλύπτοντας με τα χέρια το κεφάλι τους και να παραμείνουν έτσι για λίγο, μέχρι να νιώσουν καλύτερα.

 


Τεχνικές χαλάρωσης και ηρεμίας:

·       τεχνική της αναπνοής - παίρνω μία βαθιά ανάσα και μετράω μέχρι το 10

·       χορός

·       μία βόλτα

·       μουσική

·       κλάμα

·       ζωγραφική

·       παιχνίδι

·       ανάγνωση βιβλίου 

 

                   



Πηγή:https://gr.pinterest.com/pin/300404237616138837/?fbclid=IwAR2MCYV0YJaG8YJphnybohPr6yfkv2TX3gpsl5eYzFE58UoOx8v6F41g-Bc



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου