Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΛΗΞΗΣ


Η έκπληξη είναι το συναίσθημα που νιώθουμε όταν μας συμβαίνει κάτι που δεν το περιμένουμε, κάτι το ξαφνικό. Η έκπληξη μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη και πάντα σύντομη σε διάρκεια. Θεωρείται το μοναδικό συναίσθημα που μπορεί να είναι άλλοτε ευχάριστο και άλλοτε δυσάρεστο.

Η έκπληξη συνήθως αποτυπώνεται στο πρόσωπο μας με ανασηκωμένα φρύδια, πολύ ανοιχτά τα άνω βλέφαρα και ανοιχτό το στόμα. Συχνά συνοδεύεται από ήχους και επιφωνήματα.

Η έκπληξη όταν είναι ευχάριστη μας κάνει να νιώθουμε όμορφα γιατί την ακολουθούν  θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά και η ικανοποίηση. Αντίθετα η δυσάρεστη έκπληξη μας δημιουργεί δυσφορία γιατί κάνουν την εμφάνιση τους διάφορα άλλα αρνητικά συναισθήματα όπως η λύπη, η απογοήτευση και ο φόβος.

Το πως θα διαχειριστούμε το συναίσθημα της έκπληξης εξαρτάται από το αν αυτή είναι ευχάριστη ή δυσάρεστη. Η ευχάριστη έκπληξη είναι ευπρόσδεκτη και την επιζητούμε. Συνεπώς όταν αυτή κάνει την εμφάνιση της φροντίζουμε να ενδίδουμε στα όμορφα συναισθήματα που μας δημιουργεί. Από την άλλη η δυσάρεστη έκπληξη είναι ένα ανεπιθύμητο γεγονός και θέλουμε τη γρήγορη εξαφάνιση της. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή και τις συνέπειες που αυτή έχει. Παράλληλα  επιδιώκουμε να απομονώσουμε τους παράγοντες εκείνους  που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εμφάνιση μιας νέας δυσάρεστης έκπληξης. Ομοίως όταν το παιδί βιώνει μια δυσάρεστη έκπληξη φροντίζουμε να το καθησυχάσουμε, βοηθώντας το να κατανοήσει το γεγονός και αναζητάμε μαζί τρόπους για να νιώσει καλύτερα.

                                                    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου