Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΤΑΡΑΝΔΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

Έφτασε λοιπόν η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Όλοι οι δρόμοι στολισμένοι, παντού μελωδίες Χριστουγέννων και όλα τα παιδάκια, μικρά και μεγάλα, αναμένουμε πως και πως τον ερχομό του Άγιου Βασίλη, με την συνοδεία φυσικά των ταράνδων του!
Αρχικά οι τάρανδοι ήταν 8: οι Ντάσερ, Ντάνσερ, Πράνσερ, Βίξεν, Κόμετ, Κιούμπιτ, Ντόνερ και Μπλίτζετ. Όμως, μια παραμονή Χριστουγέννων, σκοτεινή και ομιχλώδης, ο Άγιος Βασίλης δυσκολευόταν να ξεκινήσει για το μεγάλο του ταξίδι. Ξαφνικά, διέκρινε ανάμεσα στο κοπάδι έναν μικρό τάρανδο τον Ρούντολφ.  Η μύτη του ήταν τόσο φωτεινή, που αν οδηγούσε τους άλλους ταράνδους στη διάρκεια εκείνης της νύχτας, ο Άγιος Βασίλης θα μπορούσε να κάνει την διαδρομή του και να μοιράσει τα δώρα του σε όλα τα παιδιά του κόσμου! Ο Ρούντολφ το ελαφάκι, όχι μόνο έσωσε τα Χριστούγεννα, αλλά έγινε ήρωας και ο πιο γνωστός από όλους τους ταράνδους του Άγιου Βασίλη. Για αυτόν άλλωστε έχουν γραφτεί και τα περισσότερα τραγούδια των Χριστουγέννων.

 




ΠΗΓΗ: http://pin.it/1sDBTA6

 

 

ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΝΔΟΥΣ

Ο τάρανδος, ή αλλιώς καριμπού, είναι ένα από τα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Καθώς είναι φτιαγμένος για πολύ κρύο, αποτελούσε αναπόσπαστο μέλος των ανθρώπινων κοινωνιών του βορρά. Οι τάρανδοι μπορεί να μην πετάνε στην πραγματικότητα, μπορούν όμως να τρέξουν με μεγάλη ταχύτητα, ακόμη και με 80χλμ/ώρα.

ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ

Οι τάρανδοι ζούνε στην Αλάσκα, τον Καναδά, την Γροιλανδία, την Βόρεια Ευρώπη και την Βόρεια Ασία, σε τούνδρες, βουνά, και ορεινά δάση. Είναι το μόνο είδος ελαφιού, που κέρατα δεν έχουν μόνο τα αρσενικά αλλά και τα θηλυκά, τα οποία μάλιστα πέφτουν και επανεκφύονται κάθε χρόνο! Τα κέρατα του αρσενικού φτάνουν στα 130 εκατοστά και 15 κιλά, κατάλληλα δηλαδή για μάχες, και του θηλυκού στα 50 εκατοστά. Ενώ σε άλλα είδη ελαφιού είναι πολύ εύκολο να διακρίνουμε τα αρσενικά από τα θηλυκά, με βάση τη μορφολογία των κεράτων, στους ταράνδους δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό. Τα αρσενικά χάνουν τα κέρατά τους ως τα τέλη του φθινοπώρου, ενώ τα θηλυκά μπορεί να τα κρατήσουν ακόμα και ως το καλοκαίρι. Έτσι ακόμα και οι ειδικοί, μπερδεύονται αν πρόκειται για μεγαλόσωμο θηλυκό ή για μικρόσωμο αρσενικό. Συμπερασματικά λοιπόν.. μιας και οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη έχουν κέρατα στις 24 Δεκεμβρίου, είναι πιθανότατα θηλυκοί!!!
Η ζωή στην τούνδρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, όχι όμως και για τους ταράνδους. Οι μύτες τους για παράδειγμα έχουν προσαρμοστεί στο κρύο και ζεσταίνουν τον αέρα που εισπνέουν, πριν αυτός μπει στους πνεύμονες, την ίδια ώρα που απορροφούν το νερό από τον αέρα, κρατώντας έτσι ενυδατωμένες τις μεμβράνες. Και η γούνα τους όμως, αιχμαλωτίζει τον αέρα, παρέχοντας εξαιρετική μόνωση κατά του κρύου, αλλά και όταν διασχίζουν ποτάμια και λίμνες.


ΓΙΑΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΝΔΟΥΣ

Και αυτό ακριβώς είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα! Μα επιτέλους, τι μπορούν να κάνουν οι τάρανδοι που δεν μπορούν τα άλλα ζώα; Γιατί ο Άγιος Βασίλης ανάμεσα σε τόσα ζώα διάλεξε τους ταράνδους να τραβούν το έλκηθρό του;
Αρχικά οι τάρανδοι ενδείκνυνται να έλκουν έλκηθρα, καθώς είναι τα μόνα από την οικογένεια των ελαφιδών που μπορούν να εξημερωθούν. Τα άλλα ζώα της ίδιας οικογένειας, με βάση τα εώς τώρα δεδομένα, δεν είναι εξημερώσιμα. Και ενώ τα άλογα για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες 50 βαθμών κάτω από το μηδέν, οι τάρανδοι, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα καταφέρνουν μια χαρά! Επιπλέον, οι οπλές, τους επιτρέπουν να μην βουλιάζουν στο χιόνι, ενώ ταυτόχρονα προδίδουν και το πέρασμα του Άγιου Βασίλη φυσικά! Τέλος τρέχουν πολύ γρήγορα, πράγμα πολύ σημαντικό για το έργο του Άγιου Βασίλη, ο οποίος έχει πολλά δώρα να μοιράσει, μόνο μέσα σε μια νύχτα, και χωρίς την ταχύτητα των ταράνδων, δεν θα κατάφερνε να φτάσει.. σε όλα τα παιδιά του κόσμ

 

Α) ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Βλέπουμε με τα παιδιά το ανάλογο εποπτικό υλικό εξηγώντας στο παιδί τις εικόνες, βοηθώντας το να αναπτύξει τον λόγο και την αντίληψή του


 

ΠΗΓΗ:http://www.google.com/imgres?imgurl=http://4.

 

Β)ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΝΔΟΥΣ ,ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

1)Παιχνιδοτράγουδο:

Οι τάρανδοι χορεύουν χόκυ πόκυ"

Το χόκυ πόκυ των ταράνδων.

 

Πέρα δώθε, πέρα δώθε, πέρα δώθε πάνε οι τάρανδοι!

Και τις οπλές εδώ και τις οπλές εκεί και τις οπλές εδώ

Τις κουνάω όπως μπορώ

Και πάω πέρα δώθε και χοροπηδώ,

Τάρανδος είμαι εγώ!

Και τα αυτιά εδώ και τα αυτιά εκεί και τα αυτιά εδώ

Τα κουνάω όπως μπορώ

Και πάω πέρα δώθε και χοροπηδώ,

Τάρανδος είμαι εγώ!

Τα κέρατά μου εκεί, τα κέρατά μου εδώ , τα κέρατά μου εκεί

Τα κουνάω όπως μπορώ

Και πάω πέρα δώθε και χοροπηδώ,

Τάρανδος είμαι εγώ!

Και τη μυτούλα εδώ, και τη μυτούλα εκεί και τη μυτούλα εδώ,

Την κουνάω όπως μπορώ

Και πάω πέρα δώθε και χοροπηδώ,

Τάρανδος είμαι εγώ!

Και την ουρίτσα εδώ και την ουρίτσα εκεί και την ουρίτσα εδώ

Την κουνάω όπως μπορώ

Και πάω πέρα δώθε και χοροπηδώ,

Τάρανδος είμαι εγώ!

Το κουδουνάκι εκεί,το κουδουνάκι εδώ , το κουδουνάκι εκεί

Το κουνάω όπως μπορώ

Και πάω πέρα δώθε και χοροπηδώ,

Τάρανδος είμαι εγώ!

https://youtu.be/HlhrmY3KcVA

2)Ρούντολφ το ελαφακι

 

https://youtu.be/sXmd0rwbDHc

3)Οι ταρανδοι του Αι Βασίλη

https://youtu.be/eJTB7FnyoIQ

4)Οι ταρανδοι

https://youtu.be/8CH25Sbjvj8

 

 

 

Γ)ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

Οι ευωδίες που πλημμυρίζουν το σπίτι κάθε Χριστούγεννα, χαράσσονται τόσο βαθιά στις μνήμες όλων μας, που μας συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και οι αναμνήσεις αυτές, είναι τόσο γλυκές, όσο και η γλυκιά φωνή της μητέρας, η οποία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους καταξιωμένους ζαχαροπλάστες! Οι αναμνήσεις που κτίζονται και εμπλουτίζονται με το πέρασμα του χρόνου, είναι κληρονομιά πλούσια, καθώς οι δεσμοί γίνονται πιο ισχυροί και η αγάπη έχει περίοπτη θέση! Ας μπούμε στην κουζίνα, λοιπόν, με τα παιδιά μας, και ας θέσουμε τα θεμέλια για ένα μέλλον που βασίζεται στο σεβασμό, την αγάπη και την παράδοση. Που ενισχύει τους δεσμούς, τη φαντασία  και τις δυνατότητές μας, χωρίς όρους! Καλές γιορτές!!!!

Υλικά που θα χρειαστούμε:

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

230 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι γλυκού βανίλια υγρή ή 2 κάψουλες

2 κουταλιές σούπας κακάο (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής:

Χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά να χτυπήσουν τα υλικά με ένα αυγοδάρτη ή το μίξερ, αν έχουν πιο αναπτυγμένη λεπτή κινητικότητα. Στη συνέχεια δίνουμε στα παιδιά τις βανίλιες να ρίξουν στο μείγμα και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Μπορούμε να δώσουμε μια ποσότητα μείγματος στα παιδιά, να πλάσουν τα δικά τους μπισκότα, έτσι ώστε να αισθανθούν πιο έντονα τη χαρά της δημιουργίας.

Στη συνέχεια, πλάθουμε το μείγμα σε σχήμα μπαστουνιού, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Εάν τα παιδιά έχουν φτιάξει το δικό τους μείγμα, τα αφήνουμε να πλάσουν το δικό τους μπαστουνάκι, για να εξασκήσουν τη λεπτή τους κινητικότητα και τα βοηθούμε με το τύλιγμα της μεμβράνης. Τοποθετούμε τα μπαστουνάκια στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.

Τα βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε σε στρογγυλές λεπτές φέτες ή εάν έχουμε κουπάτ ταρανδάκι, μπορούμε να κόψουμε με το ανάλογο κουπάτ.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 12 λεπτά στις αντιστάσεις, σε ταψάκι με λαδόκολλα.

Στολίζουμε μαζί με τα παιδιά τα μπισκότα. Μπορούμε, για παράδειγμα, να τους αναθέσουμε να βάλουν ένα κόκκινο κουφετάκι, ή μια μπαλίτσα από κόκκινη


 
ΠΗΓΗ: https://pin.it/2Hy9sUm


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΚΟΥΔΟΥΝΑΚΙ 

 


 

ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 

 
 
 
BOWLING ΡΟΥΝΤΟΛΦ
 

 
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΝΤΟΛΦ 

Στόχοι παιχνιδιού:
1:Εκμάθηση αρίθμησης κατά την τοποθέτηση ματιών , μύτης και αυτιών
2:Συντονισμός χεριού και ματιού κατά την ρίψη του στεφανιού
3:Καλλιέργεια αδρής και λεπτής κινητικότητας
4:Καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου