Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



    Στην ενότητα που ακολουθεί θα ταξιδέψουμε σε κάποια μέρη της Ελλάδας για να γνωρίσουμε τις συνταγές που μετρούν πολλά χρόνια και κρατούν έως και σήμερα, περνώντας από γενιά σε γενιά. Την περίοδο των Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές κάθε τόπου φρόντιζαν να μοσχομυρίζει το σπιτικό τους και κερνούσαν τα παιδιά που από νωρίς το πρωί έψελναν τα τοπικά κάλαντα.


    Μέσα από τις συνταγές μπορείτε να αναπτύξετε τομείς μάθησης των παιδιών όπως:
 μαθηματικές έννοιες( αντιστοιχία υλικών και ποσοτήτων)
 προφορικός και γραπτός λόγος
 φυσική παρατήρηση ( πώς αλλάζουν μορφή τα υλικά, μίξη υγρών και στερεών,κ. α.)
 ενίσχυση λεπτής κινητικότητας(πλάσιμο, ζύμωμα, ανακάτεμα, κ.α)
 αισθητηριακές δεξιότητες (υφή υλικών, γεύση, μυρωδιές κ.α)
 ενίσχυσης συνεργατικότητας



ΠΑΣΤΕΛΙ

Στα κυκλαδίτικα νησιά όπως Άνδρο, Τήνο, Σέριφο, έφτιαχναν το παστέλι την παραμονή της  Πρωτοχρονιάς, ώστε να μπει ο νέος χρόνος γλυκός με αφθονία σοδειάς και υλικών. Σήμερα οι νοικοκοιρές το έχουν συνδέσει με χαρμόσυνα γεγονότα, λόγω των ιδιοτήτων του: Tο σουσάμι συμβολίζει την αφθονία σε πλούτο, το μέλι μια γλυκιά ζωή και το λαμπερό χρυσαφένιο του χρώμα τη φωτεινή συνέχεια στη ζωή του ανθρώπου. Μέχρι σήμερα οι νοικοκυρές το σερβίρουν πάνω σε φύλλα λεμονιάς, μια συνήθεια που κρατάει από την αρχαιότητα, όπου κάθε φύλλο είχε  τη χρήση του πιάτου. Το παστέλι είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ιδιότητες που πρέπει να ενταχθούν στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Με αφορμή αυτό σας παρουσιάζουμε στο παρακάτω βίντεο τα υλικά, καθώς και την εκτέλεση της συνταγής με τη συνοδεία των παραδοσιακών

 


ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΚΡΗΤΗΣ

     Τα Χριστούγεννα στην Κρήτη είναι παράδοση. Στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί το Χριστόψωμο,  λέξη σύνθετη που σημαίνει Χριστός + ψωμί. Το ψωμί του Χριστού, το παραδοσιακό κρητικό γλυκό ψωμί, το στολίζουμε με στολίδια "πλουμίδια" όπως λέγονται, τα οποία είναι από το ίδιο ζυμάρι. Ένας σταυρός στη μέση, στο κέντρο ένα καρύδι, ζώα, πουλιά, φύλλα ελιάς, φύλλα αμπελιού ,στοιχεία από τη φύση, για  καλή σοδειά, ευλογία και ευτυχία στο σπίτι.

    Η παράδοση θέλει κατά το ζύμωμα, οι νοικοκυρές να τραγουδάνε " Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γέννει¨



                         Ηπειρώτικες Χριστουγεννιάτικες Παραδοσιακές Τηγανίτες
                                                                  -Σπάργανα-

 

 
    Στα χωριά της Ηπείρου , την Παραμονή των Χριστουγέννων έφτιαχναν τα σπάργανα (τηγανίτες) , τα οποία  όπως λέγεται συμβόλιζαν τα Σπάργανα του Χριστού στη φάτνη. Πρόκειται για ένα νόστιμο τοπικό γλύκισμα, μελωμένο με ζαχαρόνερο και πασπαλισμένο με κανέλα και καρύδια. 


    Ανάβανε φωτιά στο τζάκι και έριχναν κλαδιά από καρποφόρα δέντρα (κερασιά, αχλαδιά, συκιά, αμπέλι , κ.α.) , που είχαν μαζέψει τα παιδιά για να είναι καρποφόρα η χρονιά. 


    Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής, την οποία συνοδεύουν τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Ηπείρου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου