Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ


 



Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου Θ. Βρυζάκη, Πολεμική Σκηνή. 1853. Εθνική Πινακοθήκη. Αθήνα.


Στον παραπάνω πίνακα απεικονίζονται οι αγωνιστές κατά τη διάρκεια της μάχης στα στενά των Δερβενακίων,




Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου  Θεόδωρου Βρυζάκη Μάχη στα στενά των Δερβενακίων, , Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Παράρτημα Ναυπλίου.

Στον πίνακα αυτό ο Βρυζάκης απεικονίζει τη Μάχη στα Δερβενάκια, κατά την οποία ο τουρκικός στρατός αποδεκατίστηκε από τα παλικάρια του Κολοκοτρώνη, που κατόρθωσε να τον παγιδεύσει στα στενά στις 26 Ιουλίου 1822. 

 Πηγή:https://argolikivivliothiki.gr/2013/06/17/theodore-vryzakis/




Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου Ησαία Αλεξάνδρου,Η Μάχη της Αλαμάνας.


 Μία από τις πρώτες μάχες του Εθνικού Ξεσηκωμού, που δόθηκε στην ξύλινη γέφυρα της Αλαμάνας (Σπερχειού), πλησίον των Θερμοπυλών, στις 23 Απριλίου 1821 και συνδέθηκε με την ηρωική προσπάθεια του Αθανασίου Διάκου να αναχαιτίσει τις Οθωμανικές ορδές του Κιοσέ Μεχμέτ και του Ομέρ Βρυώνη.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/617





 

Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου Νικολάου Γύζη,Το Κρυφό Σχολειό.


Σύμφωνα με το θρύλο του «κρυφού σχολειού», η Οθωμανική Αυτοκρατορία απαγόρευε την εκπαίδευση των υπόδουλων Ελλήνων στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, για να εξασφαλίσει την αμάθεια και, έτσι, και τη δουλοφροσύνη τους, με αποτέλεσμα να οργανωθούν κρυφά νυχτερινά σχολεία από ιερείς, που μυστικά δίδασκαν γραφή και ανάγνωση. 

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C_%CE%A3%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%8C





 Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου El Greco, Η Μπουμπουλίνα 


Η Λασκαρίνα "Μπουμπουλίνα" Πινότση (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαΐου 1771 - Σπέτσες, 22 Μαΐου 1825) ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πιθανότατα, υπήρξε η πιο σπουδαία γυναίκα που έλαβε μέρος στην επανάσταση. Μετά θάνατον, έλαβε τιμητικά από την Ελληνική Πολιτεία το της Υποναυάρχου. Πολέμησε ηρωικά το 1821.

Πηγή:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B1




Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη (1858)


Απεικονίζει την Ελλάδα με τη μορφή νέας κοπέλας, η οποία δείχνει να έχει σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς από τα πόδια της. Φοράει αρχαιοελληνική ενδυμασία και βρίσκεται ανάμεσα στους αγωνιστές του 1821.



Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη(1865)

Απεικονίζει τους Έλληνες οπλαρχηγούς στην Αγία Λαύρα, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την Ελληνική σημαία (λάβαρο) για να αρχίσει η Επανάσταση την 25η Μαρτίου1821






Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου Γιώργου Μαργαρίτη(1845).


 Απεικονίζει τον Καραϊσκάκη στο άλογό του όταν πήγε στην Ακρόπολη για να τη σώσει από τους Τούρκους.





Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου, Νικηφόρου Λύτρα Η πυρπόληση της Τούρκικης ναυαρχίδας από τον Κανάρη.



Ο Κανάρης έφτασε στη Χίο το βράδυ που οι Τούρκοι είχαν μία μεγάλη γιορτή! Δεν είχε φεγγάρι και με τη βοήθεια του ανέμου, πλησίασε την Τούρκικη ναυαρχίδα και την πυρπόλησε.





Πίνακας του ‘Ελληνα ζωγράφου, Βολανάκη Κωνσταντίνου, Άφιξη του Καραϊσκάκη στο Φάληρο.


Ο Καραϊσκάκης έρχεται με τον στόλο του στις ακτές του Φαλήρου για να βοηθήσει στην προετοιμασία της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Τούρκους.




Το άγαλμα βρίσκεται στο Ζάππειο. Δημιουργός του είναι ο  ‘Ελληνας γλύπτης Μιχαήλ Τόμπρος και το φιλοτέχνησε το 1966 με δαπάνες που καλύφθκαν από Πανελλήνιο έρανο.

Ο γλύπτης παρουσιάζει τον Καραϊσκάκη  να ιππεύει το άλογό του, φορώντας φουστανέλα και φέσι. ‘Εχει τα άρματά του και στις δύο πλευρές, τραβάει  τα γκέμια του αλόγου, το οποίο σηκώνει τα μπροστινά του πόδια.


 

 



Στην Αθήνα στην οδό Σταδίου , βρίσκεται το χάλκινο άγαλμα του Θ. Κολοκοτρώνη. Δημιουργός του είναι ο ‘Ελληνας γλύπτης Λάζαρος Ζώχος. Το άγαλμα κτασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε στο Παρίσι το 1900 για να έρθει 4 χρόνια μετά (1904) και να στηθεί στη θέση που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Τα έξοδα για την κατασκευή του συγκεκριμένου αριστουργήματος συγκεντρώθηκαν από τους Ναυπλιώτες.  Ο Έλληνας γλύπτης στο άγαλμά του αναπαριστά τον  Κολοκοτρώνη να  ιππεύει το άλογό του, με το αριστερό χέρι κρατάει τα χαλινάρια, το δεξί του χέρι είναι τεντωμένο και δείχνει μπροστά.



    


Πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά (Eugene Delacroix), 

Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου (1826).


Ο πίνακας είναι εμπνευσμένος από τη σφαγή  των Ελλήνων στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου και απεικονίζει την Ελλάδα ως μία γυναίκα, η οποία στέκεται συγκλονισμένη πάνω από τα ερείπια.



 


Πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Λουδοβίκου Λιπαρίνι (Ludovico Lipparini), Ο θάνατος του Σουλιώτη αγωνιστή Λάμπρου Τζαβέλλα. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο , Αθήνα


Ο Λουδοβίκος Λιπαρίνι ήταν ένας φιλέλληνας Ιταλός ζωγράφος, ο οποίος εμπνεύστηκε από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο παραπάνω πίνακας απεικονίζει τον  θάνατο του Σουλιώτη αγωνιστή Λάμπρου Τζαβέλλα. Οπλαρχηγός από το Σούλι που σκοτώθηκε το 1792 κατά τη διάρκεια μάχης με δυνάμεις του Αλή Πασά.




 


Πίνακας του Γερμανού ζωφράφου Karl Krazeisen, Προσωπογραφία του Γεώργιου 

 Καραϊσκάκη



 

Πίνακας του Γερμανού ζωγράφου Karl Krazeisen, Προσωπογραφία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη






Πίνακας του Γερμανού ζωγράγου Karl Krazeisen, Προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Κανάρη


Ο Karl Krazeisen (1794-1878), ήταν Γερμανός στρατιωτικός, σημαίνων Φιλέλληνας και ζωγράφος, που φιλοτέχνησε τα πορτραίτα των βασικών αγωνιστών του 1821. Ο ίδιος έλαβε μέρος ως εθελοντής σε μάχες εναντίον των Τούρκων. Ζωγράφισε 19 πορτραίτα με μολύβι και χαρτί  και όταν επέστρεψε στη Γερμανία τα λιθογράφησε.




                      Τέλος...



 Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω.”

Αθανάσιος Διάκος

“Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό.”

Λόρδος Βύρων

Γι’ αυτά τα μάρμαρα επολεμήσαμεν.” 

Ιωάννης Μακρυγιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου