ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
1. Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα ημερολόγιο
που μετράει τις μέρες μέχρι το Πάσχα.
Είναι ένα πολύ όμορφο έθιμο και αξίζει να το κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας κάθε χρόνο.
Θα την φτιάξουμε με αλατόζυμο και επειδή έχει πολύ αλάτι μπορεί να
συντηρηθεί για 40 ημέρες.
· Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
o
3
φλιτζάνια αλεύρι
o
1
φλιτζάνι αλάτι
o
1
φλιτζάνι νερό
o
Γαρύφαλλα
ξυλάκια ( για μάτια- στόλισμα)
2.Παίρνω μια λεκάνη ρίχνω το αλεύρι το νερό και το αλάτι και ανακατεύω καλά (δεν βάζω λάδι)
3. Μόλις το πλάσσω σε μπαλίτσες το τυλίγω σε μεμβράνη και το βάζω 1 ώρα στο ψυγείο για να δέσει το μείγμα.
4.Όταν το βγάλω από το ψυγείο το πλάθω πάνω σε μια λαδόκολλα (για να μεταφερθεί πιο εύκολα στο ταψί)
5. Χωρίζω την ζύμη σε 4 μπαλίτσες:
-
Η
μια είναι για το κεφάλι, (δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, για μάτια έχει 2 γαρύφαλλα)
-
Η
2η ο κορμός
-
Η
3η η φούστα
6. Με την 4η μπαλίτσα πλάθω ένα μεγάλο μπαστούνι
7. Ένα μπαστουνάκι για σταυρό πάνω από
το κεφάλι, 2 για χέρια που είναι σταυρωτά γιατί προσεύχεται, ένα για ποδιά και
7
μικρά μπαστουνάκια για πόδια.
Η Κυρά Σαρακοστή έχει
επτά πόδια γιατί είναι επτά Σάββατα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο (και κάθε Σάββατο
κόβουμε από ένα πόδι)
8.Ψήνουμε στους 180° για 20’-30’.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου