Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Άνοιξη.... ξανά!!!


Η Άνοιξη είναι μία από τις τέσσερις εποχές και περιλαμβάνει τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο. Είναι η εποχή που διαδέχεται τον χειμώνα και γι’ αυτό ανυπομονούμε για την επανεμφάνισή της κάθε χρονιά. Είναι απρόβλεπτη και γι’ αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ενδιαφέρουσα. Θα σε εκπλήξει με μία ξαφνική μπόρα αλλά θα σε αποζημιώσει με ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο. Περπατώντας αντικρίζεις ανθισμένες αμυγδαλιές και γεμάτα με λουλούδια παρτέρια. Η δύναμη της άνοιξης και αυτό που συμβολίζει είναι μοναδικό... συμβολίζει την ελπίδα

 

                                                                       

Πηγή: https://www.kcur.org/talk-show/2019-04-12/8-spring-things-for-families-to-do-in-kansas-city-this-weekend 

 

Η φύση την Άνοιξη αλλάζει… Μοιάζει σαν να ξυπνάει από ύπνο.  

Ο καιρός αλλάζει και οι ακτίνες του ήλιου αρχίζουν να ζεσταίνουν περισσότερο τη γη. 

Τα λουλούδια και τα δέντρα ανθίζουν! 

Τα ζώα που είχαν πέσει σε χειμερία νάρκη ξυπνάνε… 

Τα έντομα ζουζουνίζουν χαρούμενα... 

Τα αποδημητικά πουλιά επιστρέφουν και τραγουδούν με όλες τις φωνές τους, καλωσορίζοντας την άνοιξη και χτίζοντας τις φωλιές τους.  

 

                                                                           

 


Πηγή:  https://www.mixanitouxronou.gr/ta-chelidonia-diaschizoyn-oli-tin-sachara-kai-to-aigaio-gia-na-erthoyn-s-emas-to-mystiko-tis-ptisis-kai-toy-chtisimatos-tis-folias/ 

 

Γεγονότα και έθιμα που συμβαίνουν τους μήνες της άνοιξης: 

 

Το έθιμο του Μάρτη 

Από τη 1η έως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, τον Μάρτη. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα  παιδιά από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, «για να μην τα κάψει ο ήλιος. 

                                                                            

                                                                           


Πηγή: https://ftiaxto.gr/2013/02/ftia3e-ton-marth/ 

 

Σαρακοστή 

Τον Μάρτιο επίσης ξεκινά η Σαρακοστή, που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η  περίοδος νηστείας η οποία προηγείται της μεγάλης γιορτής του Πάσχα. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 40 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.  

25η Μαρτίου 

Στις 25 Μαρτίου έχουμε μια μεγάλη εθνική γιορτή κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία τους. 

Πρωταπριλιά 

Είναι η πρώτη μέρα του Απριλίου. Αυτή την ημέρα έχει καθιερωθεί να λέμε αθώα μικρά ψέματα και να κάνουμε φάρσες. Όταν ολοκληρώνουμε το ψέμα ή την φάρσα μας, λέμε "Πρωταπριλιά σήμερα" και οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι όσα τους είπαμε ήταν ψέματα. 

 


 


Πηγή: https://www.protothema.gr/zoi/article/837932/ereuna-apomuthopoiei-ton-pinokio-i-muti-mas-mikrainei-otan-leme-psemata/ 

 

Το Πάσχα 

Την άνοιξη γιορτάζουμε επίσης το Πάσχα και την ανάσταση του Χριστούλη όπου πολλά έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του Πάσχα (Μεγάλη Εβδομάδα) σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.  

 

                                                                          


Πηγή: https://www.townandcountrymag.com/leisure/arts-and-culture/g18211259/best-easter-quotes-sayings/ 

 

Πρωτομαγιά 

Την πρώτη μέρα του Μαΐου υπάρχει το έθιμο να φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι, δηλαδή στεφάνι από λουλούδια. Το μαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει την ομορφιά και τη δροσιά της άνοιξης. Φτιάχνοντας το λουλουδένιο στεφάνι και κρεμώντας το στην πόρτα, φέρνουμε την ομορφιά της άνοιξης και στο σπίτι μας. 

                                                                          


Πηγή: https://www.gymx.gr/blog/1382/%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B9/ 

 

Η γιορτή της μητέρας 

Είναι η γιορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. 


ΠΗΓΗ: https://gr.pinterest.com/pin/786230047448165838/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου