Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

«ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»

 

 

 

 
 
 

Η έναρξη του Τριωδίου και τα αποκριάτικα έθιμα είναι πλούσια στην πατρίδα μας και μας δίνουν την ευκαιρία για γνώσεις,μα κυρίως για πολύ παιχνίδι και διασκέδαση με τα παιδιά μας.Η σημασία της λέξης Αποκριά είναι η αποχή από το κρέας,έως την περίοδο του Πάσχα.Το έθιμο του Καρναβαλιού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας.Οι μάσκες,οι φορεσιές και τα καπέλα κυριαρχούν και διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.Οι αποκριάτικες μάσκες που φοράμε,είναι μια εξέλιξη των αρχαίων προσωπείων που φορούσαν οι ηθοποιοί,όταν έπαιζαν στις θεατρικές παραστάσεις που δίνονταν προς τιμήν των θεών. 

 

Ακολουθούν ιδέες με μάσκες και καπέλα με θέμα: «Τα Ζώα της Ζούγκλας» και δραστηριότητες για το πώς μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα και δημιουργικά μαζί με τα παιδιά μας.

 

 



  

                                                                                                                    ΠΗΓΗ:https://pin.it/2VmL6r3   




ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ :«ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙ»

 

ΥΛΙΚΑ:

▪️1 χάρτινο πιάτο μιας χρήσης

▪️Καφέ φύλλα δέντρων από το κήπο μας

▪️Ψαλίδι,γόμα,μολύβι

▪️Ρολάκι βαψίματος ή πινέλο

▪️Παλέτα ζωγραφικής ή ένα μικρό πιατάκι

▪️Τέμπερα πορτοκαλί η καφέ

▪️Συρραπτικό

▪️Χαρτόνι καφέ,μπέζ,λευκό

▪️Μαρκαδόρους ή κηρομπογιά καφέ,πορτοκαλί,μπέζ

▪️Κόλλα

▪️Γλασέ χαρτί καφέ ή ένα άσπρο χαρτί(που θα το ζωγραφίσετε καφέ)

▪️1 γλωσσοπίεστρο, ξυλάκι σουβλάκι ή λαστιχάκι

                                  

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

 

Παίρνουμε το χάρτινο πιάτο μιας χρήσης και το βάφουμε με ρολό βαψίματος ή μ'ένα πινελάκι με καφέ τέμπερα που έχουμε τοποθετήσει σε μια παλέτα ζωγραφικής ή σ'ένα πιατάκι.Εναλλακτικά αν δεν έχουμε τέμπερα το ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρους ή κηρομπογιές πορτοκαλί ή καφέ.Αφήνουμε να στεγνώσει το χρώμα και κολλάμε τα φύλλα δέντρου γύρω γύρω από το πιατάκι.

 

 

 

Εναλλακτικά μπορούμε να κόψουμε λωρίδες από καφέ γυαλιστερό γλασέ χαρτί ή να κόψουμε άσπρες λωρίδες χαρτιού και να τις ζωγραφίσουμε με καφέ μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή κηρομπογιές.Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα φύλλα. Κολλάμε τις λωρίδες γύρω από το πιάτο.

 

 


Παίρνουμε τον καφέ μαρκαδόρο ή την κηρομπογιά και αποτυπώνουμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του λιονταριού όπως φαίνεται στην εικόνα.Μ’ένα ψαλιδάκι κόβουμε δύο τρυπούλες στην θέση των ματιών για να βλέπουμε.Τοποθετούμε ένα γλωσσοπίεστρο ή ξυλάκι σουβλάκι ή λαστιχάκι στην μάσκα για να μπορούμε να την φορέσουμε.Η αποκριάτικη μάσκα λιονταράκι είναι έτοιμη για ατελείωτο παιχνίδι.

 




                                                         Καλή επιτυχία!

 

 

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΚΑΠΕΛΟ ΜΑΪΜΟΥΔΑΚΙ:

ΥΛΙΚΑ:

▪️Χαρτόνι καφέ,μπέζ και λευκό

▪️Μολύβι,γόμα,ψαλίδι,συρραπτικό,κόλλα

▪️Μαρκαδόρους ή κηρομπογιές ή ξυλομπογιές καφέ και μπέζ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ:

Παίρνουμε το καφέ χαρτόνι και κόβουμε μια λουρίδα όσο ψηλό θέλουμε να φτιάξουμε το καπέλο μας και το μετράμε γύρω από το κεφαλάκι του παιδιού κλείνοντάς το μ’ένα συρραπτικό ή κόλλα ώστε να γίνει κυκλικό όπως την εικόνα.Εαν δεν έχουμε καφέ χαρτί κόβουμε ένα λευκό και το ζωγραφίζουμε καφέ.Με το μολύβι μας σχεδιάζουμε δύο οβάλ σχήματα στο μπέζ κ στο καφέ χαρτόνι.Το καφέ οβάλ λίγο πιο μεγάλο από το μπέζ.Κολλάμε το μπέζ οβάλ πάνω στο καφέ και όλο μαζί το κολλάμε πάνω στο καπέλο για να φτιάξουμε το στόμα στο μαϊμούδακι μας.Έαν δεν έχουμε καφέ ή μπέζ χαρτί ζωγραφίζουμε ένα άσπρο χαρτί με μπέζ και καφέ μαρκαδόρο ή κηρομπογιά ή ξυλομπογιά.Σε περίπτωση που δεν έχουμε μπέζ μπορούμε να το ζωγραφίσουμε κίτρινο.

 


 Την ίδια διαδικασία που κάναμε με το στόμα ακολουθούμε και για τα δύο αυτάκια.Σχεδιάζουμε το αυτάκι όπως φαίνεται στην εικόνα με το καφέ σχέδιο λίγο πιο μεγάλο από το μπέζ και κολλάμε το μπέζ κομμάτι πάνω στο καφέ.Έπειτα τοποθετούμε το αυτάκι στο πλάι του καπέλου μας.Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το άλλο αυτάκι. Πέρνουμε το άσπρο χαρτί και σχεδιάζουμε δύο ματάκια ζωγραφίζοντας στην μέση δύο κυκλάκια με καφέ χρώμα ή ότι χρώμα θέλουμε και τα κολλάμε στο καπέλο μας.Τέλος σχεδιάζουμε στο στόμα ένα μεγάλο χαμόγελο με καφέ χρώμα ή ότι χρώμα μας αρέσει.Φοράμε στο κεφαλάκι μας το καπέλο μαϊμούδακι και με οδηγό την φαντασία μας είμαστε έτοιμοι να παίξουμε,να πηδήξουμε και να χορέψουμε στους ρυθμούς της Ζούγκλας.




 

                                                  Καλή επιτυχία!

 

 

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΜΠΙΣΚΟΤΟΜΑΣΚΑ:

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ:

▪️100γρ. ζάχαρη άχνη

▪️300γρ. αλεύρι μαλακό

▪️250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

▪️1 Βανίλια

▪️1 πρέζα αλάτι

▪️1 αυγό

▪️Χαρτί αντικολλητικό ψησίματος

▪️Έναν πλάστη η μία ξύλινη κουτάλα

▪️Ταψί ψησίματος

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:

▪️2 φλιτζάνια τσαγιού ζαχαρη άχνη

▪️2 κουτ.σουπ. γάλα φρέσκο η εβαπορέ

▪️Έναν αναδευτήρα ή ένα κουτάλι για ανακάτεμα

▪️3 σταγόνες λεμόνι

▪️1/2(μισό) κουτ.γλυκ. κακάο σκόνη

▪️1 μπολ και 3 πιατάκια

▪️3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλάστικης πορτοκαλί ή ότι χρώμα έχουμε

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΖΥΜΗΣ ΓΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟ:

Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ένα μπολ εκτός από το αυγό και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια ζύμη.Βγάζουμε την ζύμη μας την τοποθετούμε πάνω σένα αντικολλητικό χαρτί κάνοντάς την μια  μπαλίτσα και μ’έναν πλάστη η μία ξύλινη κουτάλα την ανοίγουμε να γίνει μια μεγάλη επιφάνεια Παίρνουμε την αποκριάτικη μάσκα και την μάσκα τιγράκι που τις έχουμε εκτυπώσει στους σύνδεσμους που σας παραθέτουμε παρακάτω και τις κόβουμε πάνω στη γραμμή και στα ματάκια ή σχεδιάζουμε μια μάσκα μόνη μας σ’ένα χαρτί και την κόβουμε για να φτιάξουμε ένα δικό μας πατρόν.Τοποθετούμε την μάσκα πάνω στην ζύμη πιέζοντας της κ βγάζουμε γύρω από την μάσκα και μέσα από τα ματάκια την ζύμη που περισσεύει. Αλείφουμε με λίγο αυγό τις μπισκοτόμασκες τις τοποθετούμε στο ταψάκι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 15’λεπτά περίπου.Βγάζουμε από το φούρνο τις μάσκες και τις αφήνουμε να κρυώσουνε.Οι μπισκοτόμασκές μας είναι έτοιμες να τις γευτούμε.

 

                                                         ΠΗΓΗ:https://pin.it/61fgxHx


                                                          ΠΗΓΗ:https://pin.it/5hSc6wZ

 

 

 



 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΓΛΑΣΟΥ ΓΙΑ ΣΤΟΛΙΣΜΑ:

Βάζουμε σ’ένα μπολ την άχνη ζάχαρη,το γάλα και το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο μίγμα.Το άσπρο γλάσο μας για να στολίσουμε τις μάσκες μας είναι έτοιμο. Μοιράζουμε σε άλλα δύο μπολάκια το γλάσο που θέλουμε για να στολίσουμε την μάσκα τιγράκι προσθέτοντας 3 σταγόνες πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλάστικης ή ότι χρώμα θέλουμε και σε σ’ένα άλλο μπολ μοιράζουμε το υπόλοιπο γλάσο προσθέτοντας 1/2κ.γ κακάο σκόνη και ανακατεύουμε για να γίνει ένα παχύρευστο καφέ μίγμα. Εάν το γλάσο μας είναι πολύ παχύρευστο αραιώνουμε με λίγο γάλα.Στολίζουμε τις μάσκες μας με πινέλο ζαχαροπλάστικης ή μ’ένα κουτάλι και ένα πιρούνι αλείφοντας με το γλάσο και διακοσμούμε τις μπισκοτόμασκες όπως μας αρέσει.
 




Καλή επιτυχία!  

 

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΚΟΣΜΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟΥΣ.ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ ΣΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΜΟΤΙΤΛΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: «ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»:












Το πρώτο βιβλίο που σας προτείνουμε είναι «Το καρναβάλι των Ζώων».
Είναι μία μουσική ιστορία από τον Καμίγ Σεν-Σανς και τις εκδόσεις Ψυχογιός για τα πιο μεγάλα παιδιά,ενώ υπάρχει από τις εκδόσεις Πατάκη και η έκδοση για τα πιο μικρά παιδάκια.











  Το δεύτερο βιβλίο είναι «Το καρναβάλι των ζώων»,από τον συγγραφέα Ζαφειρίου Σταύρο και τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες, όπου τα ζώα με ανθρώπινη φωνή,μιλάνε για τους εαυτούς τους, μαλώνουν μεταξύ τους και πειράζονται,γνωρίζοντας πως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα παιχνίδι ανάμεσα σε φίλους και ότι γίνονται για το χατίρι της αποκριάτικης γιορτής.

 

 


▪️ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ : «ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»:

▪️ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ: https://youtu.be/1JSZ6aEi9-4

▪️ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ: https://youtu.be/ptj6IGiz3tc

▪️ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ: https://youtu.be/Hv3y48U59zk

▪️ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ: https://youtu.be/lcvA6P94H2g

▪️ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-ΟΙ ΠΙΑΝΙΣΤΕΣ: https://youtu.be/Q6v4UKhl6ME

▪️ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-ΦΙΝΑΛΕ: https://youtu.be/_WJ6OFw_8eQ

 
                                          











 

 

 
 

 

              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου