Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ

 

Το Πάσχα σε όλους μας είναι συνδεδεμένο με τη λαμπάδα και τη νονά ή τον  νονό που την φέρνει.

Το έθιμο της λαμπάδας είναι ένα από τα πιο γνωστά και τα πιο αγαπημένα στα μικρά παιδιά, που με ανυπομονησία περιμένουν τους νονούς για να δουν τι λαμπάδα θα τους  φέρουν.

Το έθιμο της λαμπάδας είναι πολύ παλιό χρονολογείται από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους από όταν ακόμα οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, όπου η λαμπάδα αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού.

Ένας άλλο συμβολισμός  της πασχαλινής λαμπάδας που έχει υπερισχύσει όλα αυτά τα χρόνια , είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός με την Ανάσταση του.

Η θρησκευτική υπόσταση της γιορτής του Πάσχα είναι λίγο δύσκολο να κατανοηθεί από τα πολύ μικρά παιδιά. Βιώνουν τη γιορτή αυτή μέσα από διάφορα έθιμα όπως το βάψιμο των αυγών, το πλάσιμο των κουλουριών- τσουρεκιών και μέσα από διάφορες πασχαλινές κατασκευές.

Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες ιδέες  για κατασκευή λαμπάδας, να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας. Την οποία θα μπορούσαν για αλλαγή να την κάνουν δώρο τα παιδιά σας στους νονούς!!!!Για να δείξουν την αγάπη και τη ευγνωμοσύνη και για να ανταλλάξουν λαμπάδες  βαφτιστήρι- νονός!!

 

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΥΛΙΚΑ

·        Λαμπάδα κερί               

·        Κόλλα

·        Ψαλίδι

·        Κορδέλες

·        Υφάσματα

·        Χαρτόνι

·        Λινάτσα

·        κουμπιά

Γενικότερα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι υλικά έχετε σπίτι από παλιές μπομπονιέρες (τούλια, λινάτσα, κορδόνια, κάποιο διακοσμητικό), από άχρηστα μικρά υφάσματα, κουμπιά, κορδέλες από περιτυλίγματα δώρων, ακόμα και μικρά παιχνίδια των παιδιών σας.

 


ΛΑΜΠΑΔΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ

Τυλίγετε τη λαμπάδα σας πρώτα με κορδέλα και ύστερα εκτυπώνεται τα πατρόν του ανεμόμυλο  και το σχεδιάζεται σε ένα χαρτόνι (όποιο χρώμα επιθυμείτε), το κόβετε και ύστερα από πίσω κολλάτε τη λινάτσα ή ότι άλλο ύφασμα θέλετε. Δημιουργείτε τις τρύπες όπως υπάρχουν και στο πατρόν και περνάτε το διπλόκαρφο. Τέλος μπορείτε να κολλήσετε κατευθείαν τον ανεμόμυλο πάνω στη λαμπάδα ή αν θέλετε τον στερεώνεται πρώτα σε ένα ξυλάκι και ύστερα στη λαμπάδα.

Πατρόν ανεμόμυλου

 ΠΗΓΗ:https://periodikocreativity.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CF%8C%CE%BC%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CF%86%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82/

 



 

ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΚΟΥΜΠΙΑ

Τυλίγετε μια κορδέλα ότι χρώμα θέλετε γύρω από την λαμπάδα και ύστερα με μια υγρή κόλλα βάζετε  τα κουμπιά.

 





 




ΛΑΜΠΑΔΑ ΜΕ ΣΠΑΓΚΟ

 Γύρω από τη λαμπάδα σας, τυλίγετε σπάγκο σε φυσικό χρώμα περίπου μέχρι τη μέση και ύστερα μπορείτε να κολλήσετε διάφορα στολίδια όπως πασχαλίτσες, λουλούδια ή ότι άλλο μπορεί να υπάρχει στο σπίτι σας




ΛΑΜΠΑΔΑ ΜΕ ΛΙΝΑΤΣΑ

Γύρω από τη λαμπάδα στη μέση βάζετε ένα μικρό ύφασμα λινάτσας και μετά μια κορδέλα.Στο τέλος αν έχετε μπορείτε να κολλήσσετε κάποιο πασχαλινό στολίδι.





ΛΑΜΠΑΔΑ ΜΕ ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΝΙ

Γύρω από την λαμπάδα τυλίγουμε  και κολλάμε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα από μια παλιά μπλούζα ή μια μπομπονιέρα. Ύστερα σχηματίζουμε καρδιές σε ένα χαρτόνι της κόβουμε, τις διπλώνουμε στη μέση και της κολλάμε πάνω στη λαμπάδα. Μπορείτε να διαλέξετε ότι χρώμα υφάσματος και χαρτονιού θέλετε.

 



 

ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΕΣ ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΕΣ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το στολίδι μιας παλιάς μπομπονιέρας

Και να φτιάξετε μια υπέροχη λαμπάδα, όπως και παρακάτω στις φωτογραφίες ένα παπιγιόν και ψεύτικα  μικρά λουλούδια μαζί με όμορφες κορδέλες δημιουργούν μια υπέροχη λαμπάδα.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου