Τρίτη 27 Απριλίου 2021

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ



Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού. Η Ανάσταση σηματοδοτεί τη νίκη στη ζωή, το τέλος του Χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης. Τα Πασχαλινά έθιμα διαφέρουν από τόπο σε τόπο, έχοντας τη δική τους σφραγίδα και αξία.
Για παράδειγμα, στο Λεωνίδιο το Πάσχα “βρέχει φαναράκια”.
Οι κάτοικοι κατασκευάζουν εκατοντάδες πολύχρωμα, χάρτινα φαναράκια/αερόστατα. Με το Χριστός Ανέστη παίρνουν φωτιά οι “κολλημάρες” και τα αερόστατα απογειώνονται. Ανεβαίνουν ψηλά για 30 με 40 λεπτά και κεντούν τον ουρανό της ανοιξιάτικης αναστάσιμης νύχτας. Ταξιδεύουν πάνω από το Μυρτώο πέλαγος και αν ο καιρός το επιτρέψει μπορούν να φτάσουν μέχρι την Ύδρα και τις Σπέτσες.                                                                                                                                                         
                                                   

 
 
ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: https://images.app.goo.gl/SzvPRZwRKTGYRUbC6
 
 
 
 

Επίσης στην Ύδρα πραγματοποιείται  θαλάσσια περιφορά του Επιτάφιου. Οι πιστοί ξεκινούν από την εκκλησία και καταλήγουν μέσα στη θάλασσα για να αγιαστούν τα νερά. Ο ιερέας ψέλνει ευχές για καλά ταξίδια και σύντομη επιστροφή των ναυτικών.

                                





Ένα ακόμα παλιό έθιμο που προέρχεται από τους Πόντιους είναι οι Αυγομαχίες. Τη Δεύτερη Μέρα του Πάσχα στον Δήμο Καβάλας, αλλά και στον Δήμο Κερκίνης Σερρών αναβιώνουν οι λεγόμενες αυγομαχίες. Μικροί και μεγάλοι παρουσιάζουν τα αυγά τους (αυγά κότας, βρασμένα  συνήθως άβαφα) και ξεκινούν μία μάχη τσουγκρίσματος. Καθένας που συμμετέχει στην αυγομαχία έχει στη διάθεσή του 20-30 αυγά και νικητής αναδεικνύεται  αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα. Η προετοιμασία αυτής της γιορτής ξεκινάει εβδομάδες  πριν, με τη συγκέντρωση των καλύτερων αυγών. Κάθε διαγωνισμός έχει μια επιτροπή που ελέγχει τα αυγά που θα χρησιμοποιηθούν. Το έθιμο αυτό συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.                                    
                                                                                                                                                                               

 
 

 ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: https://images.app.goo.gl/jJoqN98qN8t4BAe87                  



Τα πασχαλινά έθιμα ποικίλουν από τόπο σε τόπο και ο αριθμός αυτών είναι μεγάλος.
Στον χάρτη που σας στέλνουμε παρακάτω μπορείτε μόνοι σας να ταξιδέψετε στα όμορφα μέρη τη Ελλάδας και να γνωρίσετε τα ξεχωριστά έθιμά τους.     
              
ΠΑΤΗΣΤΕ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:
                     
https://www.thinglink.com/scene/1303721740039356418  


                                                            Σας ευχόμαστε καλό ταξίδι και Καλό Πάσχα….!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου