Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

ΕΘΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ




    Το Σάββατο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται Σάββατο του Λαζάρου.
Ονομάζεται  έτσι, γιατί τότε ο Χριστός ανέστησε τον πολύ κάλο του φίλο Λάζαρο. Ο λαός μας τιμά την ημέρα εκείνη με διάφορα έθιμα. Τα κορίτσια σε κάποια μέρη της Ελλάδας , οι λεγομενες ''Λαζαρίνες'', μάζευουν  λουλούδια από τους αγρούς και στολίζουν με αυτά το καλάθι τους. Οι ''Λαζαρίνες'' με το στολισμένο τους καλάθι και φορώντας ειδικές στολές, τραγουδούν τα Λαζαριάτικα κάλαντα στα σπίτια της γειτονιάς.
Ας ακούσουμε τα κάλαντα !           

                                  https://www.youtube.com/watch?v=-qG-5jxBn7w

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια,

ήρθε η Κυριακή που τρώνε τα ψάρια.

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
ήρθε η μάνα σου από την πόλη
σου φερε χαρτί και κομπολόι
γράψε Θόδωρα, γράψε Δημήτρη,
γράψε λεμονιά και κυπαρίσσι.
Οι κοτούλες σας αυγά γεννούσε
οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε.
Δώστε και σε εμάς να τα χαρούμε
για το Λάζαρο που τραγουδούμε.
Και του χρόνου!


Οι νοικοκυρές αφού ακούσουν τα κάλαντα, δίνουν στις ''Λαζαρίνες'' μικρά φιλοδωρήματα, γλυκά και αυγά.

                           ΠΗΓΗ: https://www.dogma.gr/diafora/savvato-tou-lazarou-ethima-apo-oli-tin-ellada-kalanta-lazarines-kai-lazarakia/57630/

 

                                      
 


                                                             ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

α)  Λαζαρίνα (κούκλα κουκλοθεάτρου)
 

                                                  ΥΛΙΚΑ

⦁    1 χάρτινο ποτήρι
⦁    ψαλίδι
⦁    κόλλα
⦁    μολύβι
⦁    μαύρος μαρκαδόρος
⦁    2 πλαστικά ματάκια
⦁    χαρτί κανσόν σε χρώμα μπέζ, κόκκινο, ροζ, γαλάζιο



Στο μπεζ χαρτί σχεδιάζουμε έναν κύκλο για πρόσωπο, 2 χέρια και τα κόβουμε με το ψαλίδι.
 
 





Στο κόκκινο , στο ροζ και στο γαλάζιο κανσόν σχεδιάζουμε λουλούδια και τα κόβουμε με το ψαλίδι.

 
 



Γυρνάμε το ποτήρι ανάποδα και κολλάμε τα χέρια στα πλαϊνά του ποτηριού.

 




Κολλάμε τα πολύχρωμα λουλούδια στο πάνω μέρος του προσώπου, σχεδιάζουμε με το μαύρο μαρκαδόρο μάτια (ή κολλάμε τα πλαστικά ματάκια), μύτη και στόμα. Επίσης στολίζουμε με λουλούδια και το κάτω μέρος του ποτηριού.
 
 





    Κολλάμε το πρόσωπο στο πάνω μέρος του ποτηριού και είναι έτοιμη η Λαζαρίνα μας.
 



                                     

 

 

 Καλάθι (το καλάθι που κρατάνε οι Λαζαρίνες όταν λένε τα κάλαντα)


                                     ΥΛΙΚΑ
 



⦁    1 φύλλο βελουτέ
⦁    κόλλα
⦁    ψαλίδι
⦁    σύρμα πίπας
⦁    κορδέλα
⦁    1 μεγάλο κεσεδάκι (πχ γιαουρτιού) με χερούλι
⦁    μαρκαδόρους σε διάφορα χρωματα
⦁    Εκτυπώστε τα λουλούδια



 

Τυλίγουμε το κεσεδάκι με το χαρτί βελουτέ και το κολλάμε.
 
 


Τυλίγουμε και το χερούλι με σύρμα πίπας
 






Φτιάχνουμε 2 φιόγκους με την κορδέλα στα πλαϊνά του καλαθιού.


 

 

 

 


 








Ζωγραφίζουμε τα λουλούδια που έχουμε εκτυπώσει με χρώματα της αρεσκείας μας και
έπειτα τα κόβουμε με το ψαλίδι.





Κολλάμε τα λουλούδια που έχουμε κόψει επάνω στο καλάθι

 


 





Το καλάθι μας είναι έτοιμο!

 
    



    

 ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Ένα άλλο έθιμο το οποίο κρατάει μέχρι και σήμερα είναι  τα ''Λαζαράκια'' . Τα Λαζαράκια είναι μικρά ψωμάκια με ανθρώπινη μορφή, τα οποια ζυμώνονται και ψήνονται το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου.

Πάμε να γίνουμε μικροί ζαχαροπλάστες ;


Συνταγή για Λαζαράκια

  ΥΛΙΚΑ

⦁    400 γρ. νερό, χλιαρό
⦁    1 κ.σ. μαγιά ξηρή
⦁    150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
⦁    50 γρ. ελαιόλαδο
⦁    1 κ.γ. κανέλα
⦁    1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
⦁    1/4 κ.γ. αλάτι
⦁    800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
⦁    50 γρ. σταφίδες
⦁    40 γαρίφαλα
⦁    1 μπολ


Στο μπολ ρίχνουμε το νερό , τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο με το χέρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

  

 
 
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.





Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά.
 






Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. σταφίδες και κλείνουμε καλά.


   Φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά. Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.
   






Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου