Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΠΑΣΧΑ

Σε λίγες μέρες  θα γιορτάσουμε μία μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού,  το Πάσχα. Το Πάσχα είναι η γιορτή της αγάπης και της ελπίδας και μας δείχνει ότι ο Χριστός νοιάζεται για τους ανθρώπους και για αυτό, από αγάπη προσφέρει ότι πιο πολύτιμο έχει. Θέλησε να μας δείξει ότι πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να τον βοηθάμε και να τον συγχωρούμε. Υποστήριξε σε όλη Του τη ζωή την αγάπη για τον Άνθρωπο και για τα  όμορφα κομμάτια του, χωρίς να τιμωρήσει τα άσχημα. Έδειξε υπομονή και τα αναγνώρισε. Οι άνθρωποι μερικές φορές μπορεί να στεναχωρήσουμε κάποιον που δεν φταίει, χωρίς να καταλάβουμε το γιατί. Ο Χριστός ήταν τόσο σίγουρος για την ομορφιά που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος που, με την Ανάστασή Του μας έδωσε τη δυνατότητα να πιστέψουμε και εμείς στην αγάπη και στην ομορφιά της ζωής. Πιστεύοντας στο μήνυμα αυτό, το γιορτάζουμε μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα.

            Το Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες, από την Κυριακή των Βαΐων έως την Κυριακή του Θωμά. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα. Την εβδομάδα αυτή  υπάρχει η συνήθεια οι γονείς μας, οι γιαγιάδες μας και οι  παππούδες μας, να  νηστεύουν (δεν τρώνε κρέας και ψάρι, δεν πίνουν γάλα και δεν τρώνε τυρί) και πηγαίνουμε όλοι στην εκκλησία. Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα και οι μέρες που ακολουθούν είναι μέρες  χαράς.

Κυριακή των Βαΐων

Την Κυριακή των Βαΐων στολίζουμε τις εκκλησίες με βάγια και δάφνες. Εκείνη την ημέρα συνηθίζεται να τρώμε ψάρι.


Πηγή: https://www.google.com/search?q=%CE%92%CE%91%CE%93%CE%99%CE%91&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk00lKPG9LS2NoLdVJ6ey5KaJRwH1Aw:1618906286981&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiklqPxr4zwAhXGhv0HHVhvAakQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1920&bih=938#imgrc=IVsqFLhrLZWfsM

 

 

Η Μεγάλη Εβδομάδα

            Είναι η εβδομάδα που ο κόσμος νηστεύει περισσότερο.  Οι μαμάδες ασχολούνται με τις προετοιμασίες για τη μεγάλη μέρα της Ανάστασης. Οι εκκλησίες γεμίζουν περισσότερο κόσμο καθώς το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή για τους Χριστιανούς.

            Τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινούν  πολλοί την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι να κοινωνήσουν το Μεγάλο Σάββατο.

            Τη Μεγάλη Τρίτη κάνουμε διάφορες δουλείες στο σπίτι και το καθαρίζουμε

            Τη Μεγάλη Τετάρτη οι μαμάδες πλάθουν μαζί με τα παιδιά τους τα Πασχαλινά κουλουράκια στο σπίτι.

            Τη Μεγάλη Πέμπτη αρχίζουν οι ετοιμασίες για την Ανάσταση. Σε όλα τα σπίτια ζυμώνουν τα λαμπροκουλούρα και τα τσουρέκια. Όμως η χαρά των παιδιών είναι το βάψιμο των αυγών που γίνεται αυτή τη μέρα. Σε πολλά μέρη όταν βάφουν αυγά τα ζωγραφίζουν ή τα στολίζουν με μικρά λουλουδάκια.




Πηγές: www.monopoli.gr

  www.sheblogs.eu

 

            Τη Μεγάλη Παρασκευή πολλοί άνθρωποι  δεν τρώνε ούτε φαγητά με λαδάκι. Εκείνη την ημέρα δε κάνουμε δουλειές και εργασίες. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου. Αυτό είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής.

Το Μεγάλο Σάββατο οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπούν χαρούμενα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αρχίζει η λειτουργία της Ανάστασης. Όλοι κρατούν τις γιορτινές λαμπάδες που τις ανάβουν με το «Άγιο Φώς». Το «Άγιο Φώς» ταξιδεύει κάθε χρόνο φυλαγμένο σ' ένα φαναράκι από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Αμέσως μετά ο ιερέας ψέλνει δυνατά, «Χριστός Ανέστη». Μετά την εκκλησία πηγαίνουν το «Άγιο Φώς» με τις λαμπάδες στο σπίτι. Με τον καπνό της λαμπάδας σχηματίζουν ένα σταυρό στο πάνω μέρος της εξώπορτας κι ανάβουν το καντηλάκι τους με το νέο φως της Ανάστασης.

 

Πηγή: https://www.google.com/search?q=%CE%91%CE%93%CE%99%CE%9F+%CE%A6%CE%A9%CE%A3&tbm=isch&ved=2ahUKEwjC6cn0r4zwAhUH76QKHR61AWIQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%91%CE%93%CE%99%CE%9F+%CE%A6%CE%A9%CE%A3&gs_lcp=CgNpbWcQAzoHCCMQ6gIQJzoECCMQJzoCCAA6BQgAELEDOggIABCxAxCDAToGCAAQBRAeOgYIABAIEB5QhJMQWNytEGD6sRBoAXAAeACAAWuIAeAFkgEDNy4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQrAAQE&sclient=img&ei=tYx-YIK7NofekwWe6oaQBg&bih=938&biw=1920&client=firefox-b-d#imgrc=TyLAk4HOeOh3lM

Την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει το μεγάλο γλέντι με το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού. Τα Κόκκινα αυγά είναι στολισμένα στη μέση του τραπεζιού κι όλοι θα τσουγκρίσουν πάλι λέγοντας «Χριστός Ανέστη».

Το τέλος της γιορτής αυτής με την ημέρα του Πάσχα συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και της ίδιας της ζωής!

Πηγή:https://www.google.com/search?q=%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%A3&tbm=isch&ved=2ahUKEwiqo5v1sIzwAhVS2aQKHdtWAqIQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%A3&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJzoKCAAQsQMQgwEQQzoICAAQsQMQgwE6AggAOgUIABCxAzoECAAQQ1Cp9QxYyIsNYP-MDWgAcAB4AIABe4gBwweSAQM3LjOYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=w41-YOq1KNKykwXbrYmQCg&bih=938&biw=1920&client=firefox-b-d#imgrc=A47zGLnX_Qi1SM

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου