Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Μιλώντας στα παιδιά μας για το Πάσχα τους διηγούμαστε με απλά λογάκια σαν ιστοριούλα, τι γιορτάζουμε τις μέρες αυτές:

  Ο Χριστούλης, ο γιος του Θεού, αγαπούσε πάρα πολύ τους ανθρώπους και ήθελε να τους βοηθήσει να αγαπάνε και αυτοί οι ένας τον άλλον.Γι ‘ αυτό έκανε πολλά θαύματα και μιλούσε συνέχεια για την αγάπη. Είχε μαζί του πάντα τους μαθητές του, τους δώδεκα Αποστόλους.

Όμως υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που δεν  πίστευαν ότι ο Χριστός ήταν ο γιος του Θεού. Τον περνούσαν για τρελό. Έτσι πήραν την απόφαση να τον σταυρώσουν.Άλλωστε έτσι τιμωρούσαν τους κακούς εκείνη την εποχή.Τον έβαλαν να κουβαλήσει ο ίδιος τον σταυρό του στον Γολγοθά.

Όμως, τρεις μέρες μετά τον θάνατό του, ο Χριστούλης αναστήθηκε, δηλαδή ήρθε πάλι στη ζωή και πήγε να ζήσει στον ουρανό με τον Πατέρα του, τον Θεό. Το Πάσχα λοιπόν γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού!

ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Δείχνουμε στα παιδιά μας  τρία σπουδαία έργα ζωγραφικής και τα ρωτάμε τι παρατηρούν. Μιλάμε για τα χρώματα , για τα πρόσωπα, για τον τρόπο που ντυνόντουσαν κ.τ.λ.

Αρχείο:Μιχαήλ Δαμασκηνός - Μυστικός Δείπνος 0631.jpg         
Μιχαήλ Δαμασκηνός  «Ο Μυστικός Δείπνος»
(ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:%CE%9C%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%AE%CE%BB_%CE%94%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%82_-_%CE%9C%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%94%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82_0631.jpg)

 Λεονάρντο Ντα Βίντσι    «Ο Μυστικός Δείπνος»
(ΠΗΓΗ:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F_%CE%9C%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%94%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82_(%CE%9D%CF%84%CE%B1_%CE%92%CE%AF%CE%BD%CF%84%CF%83%CE%B9)#/media/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Last_Supper_by_Leonardo_da_Vinci.jpg)



                                                       Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο)
                                                    «Διαμερισμός των ιματίων» ή «Εσπόλιο»

                                                                        (ΠΗΓΗ:https://gr.pinterest.com/pin/8444318031374739/)




Αναφερόμαστε στα έθιμα που έχουμε το Πάσχα στην Ελλάδα.
Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν εικόνες με τα πασχαλινά έθιμα που μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά. Μπορούμε αν θέλουμε να κόψουμε τις κάρτες και να συζητήσουμε για το κάθε έθιμο ξεχωριστά.

Χαρούμενες φατσούλες στο νηπιαγωγείο: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!




     Θα πρέπει να επισημάνουμε στα παιδιά ότι φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι λίγο διαφορετικός. Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να τηρήσουμε κάποια από τα έθιμα αυτά όμως αυτό θα είναι για λίγο. Θα πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι τα έθιμα δεν χάνονται μέσα  στον χρόνο ακόμα και αν πρέπει να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα!  




Αναφερόμαστε στα έθιμα που υπάρχουν το Πάσχα σε όλο τον κόσμο.


Το Πάσχα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο! Κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα σύμφωνα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της. Παρακάτω θα βρείτε ενδιαφέρον εποπτικό υλικό που μας πληροφορεί για τα έθιμα τον άλλων λαών.



 ΠΗΓΗ:https://gr.pinterest.com/pin/6473993193554804/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου