Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΒΑΦΟΥΜΕ & ΣΤΟΛΙΖΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΒΓΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ


Μια αγαπημένη δραστηριότητα που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι είναι το βάψιμο των αβγών. Δε χρειάζεται να είναι κατακόκκινα από τις έτοιμες βαφές! Φέτος  -εφόσον μέρα με την ημέρα αλλάζουμε συνήθειες- μπορείς να βάψεις τα αβγά σου με φυσικό τρόπο, δίνοντας τους διάφορες ανοιξιάτικες αποχρώσεις.

Με κοινά υλικά που βρίσκουμε σε κάθε κουζίνα όπως λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά και ξύδι και ελάχιστη δουλειά, βάφουμε πασχαλινά αβγά σε όμορφα 100% φυσικά χρώματα. Είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα που μπορείς να μοιραστείς με τα παιδιά, ενώ βοηθά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αφού μπορείς να χρησιμοποιήσετε υπερώριμα οπωρολαχανικά (ή τα υπολείμματά τους) που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο ή μπαχαρικά που έχουν μπαγιατέψει.
Τα αβγά που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι -ιδανικά- λευκά. Όμως για πιο γήινες αποχρώσεις, μπορείς να πειραματιστείτε με τα κλασικά μπεζ αυγά, που βρίσκονται πιο εύκολα.
Πριν βάψετε τα αβγά, θα πρέπει να τα έχετε βράσει σωστά. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ραγίσουν τα τσόφλια τους είναι ο εξής:
Βάζετε όλα τα αβγά που θέλετε να βράσουν σε μια κατσαρόλα και καλύπτετε με κρύο νερό και 1 κ.γ. ξύδι. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια/υψηλή φωτιά και όταν το νερό αρχίσει να βράζει (δηλαδή να κοχλάζει), αποσύρετε από την φωτιά, καλύπτετε αμέσως με καπάκι και αφήνετε την κατσαρόλα με το καπάκι κλειστό για περίπου 12-15 λεπτά, αναλόγως πόσο μεγάλα είναι τα αυγά σου. Ανοίγετε το καπάκι, τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε με λίγο κρύο νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού χρωματίσετε κάποια ποσότητα νερού με τα παρακάτω φυσικά υλικά, περνάς το νερό από λεπτό σουρωτήρι ή σίτα (όπου χρειάζεται, δηλαδή όχι στην περίπτωση των μπαχαρικών ή του καφέ) σε ένα γυάλινο μπολ ή μεγάλο βάζο, βυθίζεις μέσα τα αβγά και τα βάζεις στο ψυγείο για μερικές ώρες ή ιδανικά για όλο το βράδυ. Η απόχρωση που θα αποκτήσουν, εξαρτάται από το πόσες ώρες θα τα αφήσετε και πόσο πυκνό θα είναι το χρώμα στο ίδιο το νερό. Οι παρακάτω αποχρώσεις ισχύουν για λευκά αβγά.
Για γαλάζια/μπλε αυγάΚόβετε ένα κόκκινο λάχανο σε κομμάτια και το ρίχνετε σε 500 ml νερό που σιγοβράζει. Προσθέτετε 2 κ.σ. λευκό ξύδι, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να έρθουν  σε θερμοκρασία δωματίου.
Για πορτοκαλί αυγάΑνακατεύετε 4 κ.σ. γλυκιά πάπρικα σε 500 ml νερό που σιγοβράζει. Προσθέτετε 1 κ.σ. λευκό ξύδι, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Εναλλακτικά, για ένα πιο ανοιχτό πορτοκαλί, μπορείς να σιγοβράσετε φέτες από 2 καρότα για 15-20 λεπτά, στην ίδια ποσότητα νερού και βέβαια, να προσθέσετε το ξύδι στο τέλος.
Για ροζ αυγάΑνακατεύεις 250 ml άλμη από βρασμένα παντζάρια κονσέρβας ή βάζου με 1 κ.σ. λευκό ξύδι και αν τα θέλετε ροζ παλ, αραιώνετε με λίγο νερό. Για πιο έντονο/σκούρο ροζ, κόβεις ένα ωμό παντζάρι σε κομμάτια και το σιγοβράζεις σε 1 λίτρο νερό για 10-15 λεπτά. Προσθέτετε 2 κ.σ. λευκό ξύδι, αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για πρασινοκίτρινα αυγάΒάζετε τις φλούδες από 6 κίτρινα (όπως της ποικιλίας Golden Delicious) ή πράσινα μήλα σε 500 ml νερό και σιγοβράζεις για 20 λεπτά. Προσθέτετε 2 κ.γ. λευκό ξύδι και αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για πράσινα αυγά: Σιγοβράζεις 200 γρ. φύλλα από σπανάκι για 20 λεπτά σε 500 ml νερό, προσθέτετε 2 κ.σ. λευκό ξύδι, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για κίτρινα αυγά: Διαλύετε 4 κ.σ. σκόνη κουρκουμά σε 500 ml νερό που σιγοβράζει, προσθέτετε 1 κ.σ. λευκό ξύδι, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Εναλλακτικά, για πιο απαλό κίτρινο, ετοιμάζεις 500 ml δυνατού ροφήματος πράσινου τσαγιού ή χαμομηλιού, προσθέτετε 2 κ.σ. λευκό ξύδι και αφήνετε το ρόφημα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για μωβ/μπορντό αβγάΣιγοβράζετε τις φλούδες από 6 κόκκινα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά σε 500 ml νερό, προσθέτετε 2 κ.σ. λευκό ξύδι, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να έρθουν  σε θερμοκρασία δωματίου.
Για καφέ αβγάΕτοιμάζεις 500 ml δυνατό καφέ φίλτρου ή στιγμιαίο ρόφημα καφέ, προσθέτεις 2 κ.σ. λευκό ξύδι και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού βυθίσεις τα βρασμένα αβγά στο χρωματισμένο νερό για πολλές ώρες στο ψυγείο, τα αφαιρείτε προσεκτικά και τα στεγνώνετε. Αν δεν τα θέλετε με ματ υφή, τα περνάτε  με μια πετσέτα (έχοντας υπόψιν ότι θα χρωματιστεί) ποτισμένη με λίγο ελαιόλαδο για να είναι πιο γυαλιστερά αλλά και για να “ασφαλίσετε” το χρώμα τους.
Τα πασχαλινά αβγά που θα βάψετε με φυσικό τρόπο, εφόσον δεν έχουν σπασίματα και ρωγμές στα τσόφλια τους, δεν θα απορροφήσουν τις γεύσεις και τα αρώματα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε. Δοκιμάστε αυτό τον διασκεδαστικό τρόπο βαφής, πειραματιστείτε  με διαφορετικές αποχρώσεις και χρώματα αναλόγως τα γούστα σας και, για ό,τι θέλετε  να είστε, δώστε στο σπίτι σας πασχαλινή και ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.

Πηγή : https://allazoumesinithies.ab.gr/paschalina-tips-diakosmisis/vafoyme-stolizoyme-paschalina-avga-me-fysiko-tropo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου