Λαζαροσάββατο
Το
Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα το ονομάζουμε Λαζαροσάββατο, γιατί τότε ο
Χριστός ανέστησε τον πολύ αγαπημένο φίλο του, το Λάζαρο. Εκείνη την ημέρα τα
παιδιά βγαίνουν στις γειτονιές και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου,
αναγγέλλοντας έτσι τα νέα για την ανάστασή του σε όλο τον κόσμο, και στα χέρια
τους κρατούν ξύλινα ομοιώματα του Λαζάρου. Την ίδια μέρα οι νοικοκυρές πλάθουν
μαζί με τα παιδιά τα λαζαράκια.
ΚΑΛΑΝΤΑ
ΛΑΖΑΡΟΥ
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.
Σήκω, Λάζαρε, και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σου’ φερε χαρτί και κομπολόι.
Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε,
δώστε μας και μας να τα χαρούμε.
Το Λάζαρο(δις)
τ ‘αυγό στο καλαθάκι
κι η άλλη πόρτα καρτερεί
με τον παρά στο χέρι.
ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.
Σήκω, Λάζαρε, και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σου’ φερε χαρτί και κομπολόι.
Οι κοτούλες σας αυγά γεννούνε,
δώστε μας και μας να τα χαρούμε.
Το Λάζαρο(δις)
τ ‘αυγό στο καλαθάκι
κι η άλλη πόρτα καρτερεί
με τον παρά στο χέρι.
Ας μαγειρέψουμε!
Φτιάχνουμε λαζαράκια
Υλικά:
·
1κιλό
αλεύρι
·
½
φλιτζάνι ζάχαρη
·
½
φλιτζάνι ελαιόλαδο
·
2
φλιτζάνια σταφίδα
·
1
φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
·
2
φακελάκια μαγιά ξηρή
·
3
κουταλάκια κανέλλα
·
Γαρίφαλλα
Εκτέλεση: Διαλύουμε την μαγιά σε ένα
ποτήρι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και στη μέση κάνουμε μια λακκουβίτσα. Μέσα εκεί ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά.
Αρχίζουμε το ζύμωμα, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να είναι η ζύμη μας αρκετά σφιχτή.
Έπειτα προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και την κανέλλα.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ετοιμαστεί η ζύμη.
Φτιάχνουμε με την ζύμη ανθρωπάκια και χρησιμοποιούμε τα γαρίφαλλα για τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Τοποθετούμε τα λαζαράκια σε ταψί όπου έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
καλή διασκέδαση!!!
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και στη μέση κάνουμε μια λακκουβίτσα. Μέσα εκεί ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τη μαγιά.
Αρχίζουμε το ζύμωμα, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να είναι η ζύμη μας αρκετά σφιχτή.
Έπειτα προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και την κανέλλα.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ετοιμαστεί η ζύμη.
Φτιάχνουμε με την ζύμη ανθρωπάκια και χρησιμοποιούμε τα γαρίφαλλα για τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Τοποθετούμε τα λαζαράκια σε ταψί όπου έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
καλή διασκέδαση!!!
Μια παραλλαγή της συνταγής φτιαγμένη σε βιντεάκι από την παιδαγωγό Λίνα Ζούμη που
εργάζεται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κηφισιάς.
κυρία Λίνα σας αγαπαμε, το ξέρετε, αλλά σασ το λέμε κι από εδώ !
ΑπάντησηΔιαγραφή